Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese aardappelmarkt (week 7)

De Franse aardappelexport is te rustig

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België 
Marktbericht Fiwap/PCA:

Industrieaardappelen: weinig activiteit op de industriemarkten, met rustige, duurzame prijzen. Omdat er voldoende aanbod is, is er nog steeds sprake van een afwachtende vraag. Zeer weinig exportactiviteit: voor verschillende oosterse landen zijn de prijzen ‘vastgelopen’. Ook zien we een tekort aan retourzendingen.

De prijs voor alle aardappelen: 35 mm+, min. 60% 50 mm, min. 360 g./5 kg PSE, bulk, ‘friteskwaliteit’, export, excl. btw, directe levering:

Bintje: prijzen van tussen de 12,50 en de 16,00 €/q, afhankelijk van de grootte, de kwaliteit en de bestemming. Stevige markt, dankzij transacties met hoge prijzen van schillers / verse friet, bedoeld voor de industrie.

Fontane: prijzen van rond de 14,00 €/q, stabiele markt;

Challenger: prijzen van rond de 14,00 €/q, rustige markt;

Innovator: prijzen van tussen de 15,00 en de 16,00 €/q, stabiele markt.

Versmarkt:
Kruimige aardappelen (van het type Challenger, Alegria of Artemis…): prijzen van tussen de 17,00 en de 22,00 €/q.
Vastkokende aardappelen (van het type Nicola of Franceline): prijzen van tussen de 20,00 en de 25,00 €/q;
Vastkokende aardappelen (van het type Charlotte, Annabelle en Jazz): prijzen van tussen de 25,00 en de 30,00 €/q.

Bintje pootaardappelen:
Lagere prijzen, vrijwel geen transacties.
Nederlandse pootaardappelen, categorie A, voor maart 2020, per 10 ton, in big-bags, exclusief btw:
Maat 28 – 35 mm: 54,00 – 57,00 €/q;
Maat 35 – 45 mm: 33,00 – 35,00 €/q.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland 
Het is ‘business as usual’ voor de industrie. Ondanks het feit dat er sprake is van wat activiteit, is er op dit moment niet de wens om op de markt met zeldzame soorten te kopen en hoeft er ook niet aan de gecontracteerde volumes te hoeven voldaan. Bijna alle prijzen zijn ongewijzigd gebleven, terwijl bij de daadwerkelijke transacties (dat zijn er niet veel) prijzen van tussen de 14,00 en de 15,50 €/q voor basisrassen worden betaald en tot 18 €/q voor Agria, voor de levering van begin mei. Er zijn weinig exportactiviteiten: overzeese bestemmingen kopen heel weinig en oosterse landen zijn afwachtend.

Prijsopgave PotatoNL: zie ook www.potatonl.com 

Frankrijk
Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

Stevige prijzen, rustigere markten, gestabiliseerde prijzen. De prijzen voor Bintje-aardappelen zijn iets hoger: gemiddeld 14,00 €/q. De milde temperaturen en het gebrek aan retourvracht hebben ervoor gezorgd dat de exportactiviteiten erg rustig, zelfs (te) rustig zijn.  De industrie koopt niet veel. De prijzen zijn over het algemeen aanhoudend te noemen, maar er wordt wel meer over onderhandeld. Er zijn enkele contacten, maar geen concrete transacties. Oosterse landen zoeken vooral naar een bepaalde prijs. De prijzen voor topkwaliteit aardappelen komen uit op of overschrijden zelfs de 28,00 €/q, maar de prijzen voor de lagere kwaliteit aardappelen kunnen snel dalen naar ongeveer 15 tot 20 €/q voor de ongewassen aardappelen.

Duitsland
De regelmatige prijsstijging van de afgelopen weken heeft zich vorige week gestabiliseerd. Voor het eerst sinds begin januari bleven de prijzen op de versmarkt ongewijzigd. Er is iets meer aanbod. De vraag naar bewaaraardappelen blijft aanwezig, maar over de prijzen wordt iets meer onderhandeld.

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Groot-Brittannië
Het rooien is vorige week in Noord-Engeland hervat. De geoogste partijen worden rechtstreeks afgezet. Dit is voldoende om de behoeften van de fabrieken mee te dekken en de gecontracteerde hoeveelheden te leveren. Over de prijzen van Maris Piper wordt onderhandeld. Deze liggen rond de 18,50 €/q. De prijzen voor de andere rassen liggen tussen de 18,00 en de 21,00 €/q.

Voor meer informatie:  
FIWAP
www.fiwap.be 

 

Publicatiedatum: