Handelaren wachten op prijsstijging

Chinese gembermarktanalyse

De Chinese regering neemt rigoureuze maatregelen om het coronavirus in te dammen en beperkt in dit kader grote bijeenkomsten van mensen. Grote gembermarkten hebben hun activiteiten in dit kader tijdelijk stopgezet en de meeste gemberverwerkingsfabrieken zijn voorlopig gesloten. Op de lange termijn zal de handel zich herstellen, maar wat zijn de effecten van deze epidemie op de vraag en aanbod op de korte termijn?

Enorme vraag, afnemend aanbod
Het aanbod van gemberzaden daalt. Het verkeer is momenteel beperkt omdat veel wegen geblokkeerd zijn, wat de inkoop belemmert. Wanneer de gemberzaadmarkt de afzet hervat, zal de vraag enorm zijn. Niet alleen zullen veel telers noodgedwongen tweedeklas gemberzaden moeten kopen, wat zal resulteren in een slechte kwaliteit gember, maar ook zal de opbrengst afnemen. Het aanbod van gember zal daarom op korte termijn aanzienlijk afnemen.

Areaal
Bovendien is het areaal Chinese gember de afgelopen twee jaar voortdurend uitgebreid. In 2019 daalde de opbrengst per hectare, waardoor het marktaanbod afnam en de prijs verbeterde. De telers bleven het areaal gember uitbreiden omdat de marktvooruitzichten er goed uitzagen. Als telers niet in staat zijn om voldoende gemberzaad van goede kwaliteit te kopen, kan de uitbreiding van het areaal door deze epidemie nadelig worden beïnvloed.

Wachten op prijsstijging
Handelaren met voorraden in opslag zouden een aarzelende houding kunnen aannemen om te zien hoe de markt zich ontwikkelt. In de paar dagen na Nieuwjaar, toen de markten nog open waren, verkocht de markt in Anqiu een kleine hoeveelheid gember uit koelopslag. Aangezien de opbrengst per hectare is afgenomen, gaan de handelaren met gember in de bewaring ervan uit dat de marktomstandigheden zullen verbeteren. Ze wachten daarom op een prijsstijging voordat ze bereid zijn hun gember uit de opslag te verkopen. Het coronavirus kan de plannen van sommige van deze handelaren verstoren. Onlangs zijn er begonnen met de verkoop van kleine hoeveelheden gember uit de koelcel, en een groeiend aantal handelaren met voorraad uit bewaring is op zoek naar kopers.

Korte inkoopperiode
De huidige omstandigheden in de Chinese gembersector laten echter duidelijk zien dat er dit teeltseizoen een relatief korte periode is waarin handelaren gember kunnen inkopen en hun opslagplaatsen kunnen bevoorraden. Bovendien is de prijs van gember bij binnenkomst in het magazijn vrij hoog. De kostprijs van de opslag verhoogt de retailprijs nog verder. En de uitbraak van het coronavirus verstoort de handel ernstig. Toch blijft een meerderheid van de handelaren met gember uit bewaring afwachten hoe de markt zich zal ontwikkelen. Zij zijn nog steeds optimistisch over de marktontwikkelingen later in het seizoen. De verstoringen op korte termijn hebben niet geleid tot paniek en de handelaren zijn niet bezig hun opslagplaatsen plotseling leeg te verkopen.

Bron: jiang7.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven