BLE-marktrapport week 06/2020

'Zuid-Afrikaanse aanvoer domineerde de druivenmarkt'

De Zuid-Afrikaanse aanvoer domineerde de druivenmarkt. Er stonden veel variëteiten gereed, voornamelijk Thompson Seedless, Sugraone en Prime Seedless. Het aanbod aan Prime Seedless was echter wel merkbaar afgenomen. Crimson Seedless en Black Gem completeerden het aanbod. Uit Namibië kwamen hoofdzakelijk Flame Seedless en Prime Seedless. Peru stuurde onder andere Red Globe en had alles bij elkaar een aanvullend karakter.

Over het algemeen was de belangstelling wisselend: soms nam deze af, maar soms kochten de klanten ook meer dan gebruikelijk. De prijzen bleven constant. In Keulen had de wisselende conditie een negatieve uitwerking op de prijzen. In Frankfurt kon men voor grote Zuid-Afrikaanse Thompson Seedless druiven met een hoge Brixwaarde tot wel 22 euro per doos van 4,5 kg vragen. Rode druiven werden daar goedkoper als gevolg van te weinig belangstelling. In de komende dagen wordt er gerekend op de aankomst van de eerste Indische import.

Appelen
Men zag vooral Duitse partijen op de markt, gevolgd door Italiaanse en Franse. Het aanbod was voldoende om de vraag te dekken. Duitse Elstar, Jonagold en Braeburn appelen, die men het meeste zag op de markt, waren goedkoper dan hun Italiaanse en Franse concurrenten. Dit had een positieve uitwerking op de afzet.

Peren
Italiaanse Abate Fetel, Santa Maria en Williams Christ peren domineerden de markt. De bescheiden vraag kon met het Europese aanbod gedekt worden. Wat betreft de prijzen waren er geen bijzondere veranderingen te zien.

Sinaasappelen
Bij de bloedsinaasappelen domineerden Italiaanse Moro en Tarocco de markt. De periode van verkoudheid en het slechte weer waren op sommige plaatsen gunstig voor de verkoop, maar dit had geen aanzienlijke uitwerkingen op de prijzen.

Klein citrus
Er was nog een groot aanbod aan mandarijnen beschikbaar. Spaanse leveringen domineerden de markt. In z'n totaliteit werd de kwaliteit minder, bovendien nam de interesse soms af.

Citroenen
Spaanse Primofiori citroenen domineerden duidelijk de markt. Dankzij een vriendelijke belangstelling veranderden de prijzen maar zelden.

Bananen
Het aanbod was zoals gebruikelijk voldoende afgestemd op de eerder rustige vraag. Daarom konden de distributeurs de verschillende prijsverhogingen van de voorgaande week aanhouden, vooral omdat de verkoop hier en daar iets toenam vanwege het weer.

Bloemkool
Franse en Italiaanse leveringen domineerden de markt, gevolgd door Spaanse en Belgische. Het aanbod nam toe. De belangstelling bleef echter beperkt. Hierdoor vormden er zich soms overschotten, die slechts door middel van prijsverlagingen afnamen.

Sla
Bij ijsbergsla domineerde Spanje bijna monopolieachtig de markt. Aan de ene kant was het aanbod toegenomen, aan de andere kant stagneerde de vraag: de prijzen konden niet meer op hun bestaande niveau blijven. 

Komkommers
De uiterst beperkte interesse stuitte op een te ruim aanbod. Als gevolg daarvan daalden de prijzen, maar ook dit liet de verkoop niet echt aantrekken.

Tomaten
Een omvangrijk, veelzijdig en uitgebreid assortiment stond gereed. De vraag was daarentegen echter niet sterk toegenomen.

Paprika's
Net als voorheen domineerden de Spaanse leveringen de markt, gevolgd door de Turkse leveringen. Over het algemeen werden rode paprika's het meest verkocht. Aan de vraag kon moeiteloos worden voldaan.

Bron: BLE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven