Sla-carrousel voor in de keuken

Basilicum, munt, romaine, in het restaurant Bullerei, in Hamburg,  worden deze producten net voorbij de ingang tegen de wand geteeld. Om de twee minuten verschuift het LED-verlichte carrousel waarin de groenten en kruiden worden geteeld een paar centimeter. "Het is al ons zevende prototype," zegt Paul Mölders, die de afgelopen twee jaar heeft gewerkt aan de ontwikkeling van de ronde teeltunit. 

Het prototype komt al dicht in de buurt van het product dat de Hamburgse start-up Greenloop in 2021 op de markt hoopt te brengen. Mölders liet aan het Hamburger Abendblatt weten dat de pre-orders nu al binnenstromen. 

De software-ontwikkelaar is algemeen directeur en medeoprichter van het bedrijf waarbinnen een aantal start-ups uit Hamburg actief zijn. Steff Elsner van Absolute Software is verantwoordelijk voor het ontwerp, evenals David Burkhardt en Jan Miochaelis (de man achter de betaal-app Tabbt) maakt ook onderdeel uit van het team. Fridtjof Detzner, medeoprichter van Jimdo is één van de eigenaren van Greenloop. Hun gezamenlijke doel is het verplaatsen van de groententeelt van het veld naar de keukenmuur. "Dankzij Greenloop kan een klein gezin met de verticale teelt binnenshuis volledig in haar eigen slabehoefte voorzien. Wekelijks kunnen er twee tot drie kroppen sla worden geoogst," zegt Michaelis. 

Sla en kruiden geteeld tegen de keukenmuur / Foto: Green Loop UG

Nieuwe categorie keukenapparatuur
Met deze nieuwe categorie van keukenapparatuur brengen de Hamburgers de zogenaamde 'verticale tuinbouw' naar de mensen in de stad. Sommige retailers in Hamburg telen nu ook al kruiden in mini-kassen in hun winkels. Greenloop wil als eerste deze teeltwijze ook toegankelijk maken voor bewoners van appartementen zonder tuin of balkon. De teeltunit, die een diepte van 19 cm heeft, kan op een standaard worden geplaatst of aan een wand worden bevestigd. 

Sla groeit ondersteboven en wordt met een camera in de gaten gehouden
Je zou kunnen zeggen dat de start-up de verticale teelt op zijn kop zet omdat de planten ondersteboven groeien in het ronde plastic frame. De in totaal 24 plantmodules worden op gezette tijden een paar centimeter voorwaarts bewogen in het frame. Na twee uur is het carrousel één keer rond gegaan. Wanneer de sla aan de onderzijde is beland, dan bevinden de wortels zich in een mengsel van water en vloeibare mest. Wanneer de munt op zijn kop hangt dan zal er geen aarde naar beneden vallen omdat het kruid wordt geteeld op geperst kokossubstraat. De LED-verlichting in het midden van de carrousel garandeert dat de planten ondanks alles in horizontale richting groeien. 

Green Loop
"We maken hoogwaardige teelttechnieken toegankelijk voor iedereen," zegt David Burkhardt. "De makers van Greenloop zijn niet vies van wat technische snufjes. Zo is er een Greenloop-app beschikbaar om de watergift te monitoren, de kunstverlichting te dimmen en optimaliseren voor de specifieke groenten en kruiden. Het programma verstrekt bijvoorbeeld informatie over de groeiperiode van  peterselie of geeft aan wanneer de rucola gereed is om geoogst te worden. Door het gebruik van een camera is het zelfs mogelijk om op afstand te zien hoe de planten groeien. 

Een ander aspect waar de oprichters van Greenloop veel waarde aan hechten, is het feit dat het apparaat draait op groene stroom. De CO2-balans is ongeveer de helft van die van sla die buiten in de volle grond wordt geteeld, onder meer omdat er geen transport of verpakkingen nodig zijn," legt Mölders uit. De oprichters laten hun bevindingen momenteel checken door deskundigen. Is het een leuke gadget voor techneuten of kan het apparaat de wereld een stukje beetje beter maken? Het antwoord zal hier waarschijnlijk ergens het midden tussen houden.

Het is nu nog niet duidelijk wanneer de Greenloop op de markt zal komen. "We hopen ergens volgend jaar de eerste apparaten aan klanten te kunnen leveren," zegt Mölders. Hij benadrukt echter dat de verkoop alleen zal starten wanneer het bedrijf de Greenloop voor een prijs onder de €1.000 kan aanbieden. Hij legt uit dat het aantal pre-orders het nu nog niet mogelijk maakt om het apparaat voor deze prijs te produceren. Het bedrijf staat echter open voor investeerders.

De start-up wil een beperkte serie van het Greenloop-model dat in het restaurant hangt produceren en is op zoek naar andere locaties waar veel potentiële klanten voor het product over de vloer komen. "Sinds de Greenloop in het Hamburgse restaurant hangt is de belangstelling enorm gegroeid," zegt Burkhardt.  

 

Bron: Hamburger Abendblatt

Voor meer informatie:
green loop UG
Paul Mölders
Jungfernstieg 49
20354 Hamburg
Tel.: +49 40 22858138
presse@greenloop.io 
www.greenloop.io 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven