Etienne Leclere van BelOrta neemt na 40 jaar afscheid van de sector

Tholen – Na 40 jaar werkzaam te zijn in de AGF-sector, mag Etienne Leclere van zijn welverdiende vrije tijd gaan genieten. “Vrijdag is mijn laatste werkdag, maar eigenlijk ben ik nog niet zo met mijn pensioen bezig. Ik ben nog altijd actief en volg alles nog. Ik denk dat ik mij pas maandag realiseer wat ik allemaal ga missen”, vertelt Etienne.

Etienne schenkt cheque aan CliniClowns België 

Etienne is geboren en getogen in de fruitteelt. Zijn ouders hadden een fruitteeltbedrijf, dus de basis om in de sector te gaan werken, was al snel gelegd. Na zijn opleiding boekhouden is hij aan de slag gegaan bij Veiling Haspengouw. “Na 7 à 8 jaar een administratieve functie vervuld te hebben, stapte ik over naar de verkoop. In 2008 werd ik commercieel directeur van veiling Haspengouw en na 37 jaar bij de veiling ben ik overgestapt naar BelOrta, waar ik al drie jaar divisiehoofd fruit ben.”

Als Etienne terugkijkt op zijn jaren in de sector, valt het op dat de fruitteelt een enorme evolutie heeft doorgemaakt. “Vroeger was het telen van hardfruit, maar ook van zachtfruit, een bijberoep. Daar kun je nu niet meer van spreken als je kijkt naar de professionalisering en de schaalvergroting die de leden van de coöperatie hebben doorgemaakt. Hierdoor zijn bedrijven wel kwetsbaarder geworden, maar op het gebied van voedselveiligheid, tewerkstelling en traceability hebben deze bedrijven enorme stappen gezet. 40 jaar geleden stond er een klein bedrijfje, tegenwoordig zijn het enorme bedrijven die op en top gemanaged zijn.”

“Eén van de zaken waar ik het meest trots op ben, is dat ik aan de wieg heb gestaan van de conceptrassen bij BelOrta waaronder Kanzi, Migo en Greenstar. Ik ben ervan overtuigd dat deze rassen een groot deel van de toekomst zijn. Als we kijken naar de huidige situatie van de fruitsector, is het overduidelijk dat er een hervorming plaats moet vinden. Telers moeten telen wat de markt vraagt en niet wat het makkelijkst is. Het afgelopen jaar was één van de moeilijkste jaren van de hardfruitsector in de laatste 40 jaar. Dit moeten we niet meer laten gebeuren. Gelukkig kan ik mijn carrière afsluiten in een veel positiever seizoen”, besluit Etienne.

Wilt u Etienne persoonlijk een bericht sturen? etienne.leclere@belorta.be  of +32(0)12 67 02 58

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven