John Binedell, Eptech, Zuid-Afrika

Meer machines nodig door groei Zuid-Afrikaanse agf-verwerkers

Het in Paarl gevestigde Eptech levert verwerkingsapparatuur aan de Zuid-Afrikaanse voedselverwerkende sector en is vertegenwoordiger van een aantal bekende fabrikanten van machines die nodig zijn voor het wassen, drogen, sorteren, schillen en snijden van producten. 

"Voor het bedrijf in 1991begon, werkte ik acht jaar bij Molenaar en daarvoor ook al vijf jaar bij FMC. Later vroeg ik aan Leon Louw of hij mijn zakenpartner wilde worden. Samen richtten we in september 1992 Eptech op en sindsdien is ons bedrijf een doorslaand succes," begint John Binedell, oprichter en directeur van Eptech.

"Ik werk al sinds 1979 in deze sector en we leveren oplossingen voor alle producten van appelen tot courgettes."

Jaarronde teelt van groenten en fruit in Zuid-Afrika
“In Zuid-Afrika worden veel groenten- en fruitsoorten jaarrond geteeld. Het seizoen van abrikozen en perziken loopt van november tot april, dat van appelen en peren start in januari en dat van citrus in juni/juli. Dit maakt dat het fruit goed verdeeld is over het jaar. Groenten worden het hele jaar door geteeld."

Hij merkt op dat de verwerking van groenten een steeds belangrijker onderdeel voor het bedrijf vormt. "De afgelopen zeven tot acht jaar is de aandacht verschoven van de productie van diepgevroren producten en conserven naar die van versgesneden groenten en sla. We leveren aan zestig slatelers in heel het land. In Zuid-Afrika zijn er nog maar die of vier bedrijven over die zich bezighouden met het invriezen van groenten en ook de conservenindustrie verliest terrein."

De band van het bedrijf met zowel het Amerikaanse Key Technology als het Belgische FAM/Stumabo gaat al 41 jaar terug. Key Technology is haar grootste leverancier van optische sorteermachines, Iso-flo industriële trilmachines, apparatuur voor de verwerking van erwten, zoals ventilatoren en een breed scala aan aanverwante apparatuur. 

 

Veryx digitale sorteermachine met transportbrand-invoer (links) en vrije val-invoer, Key Technology

Bij A&K koopt het bedrijf machines voor de verwerking van suikermaïs in, zoals pel-, snij en wasmachines en Sormac & Tenrit levert apparatuur voor het schillen van wortelen. Kronen levert de meer compacte snij- en wasmachines, terwijl Stumabo de messen voor het merendeel van de snijmachines vervaardigd. 

"We hebben gemerkt dat we vijf tot vijftien jaar vooruit kunnen met een bepaalde serie en dat deze dan aan vervanging toe is. Op het gebied van wasmachines worden er altijd weer nieuwigheden geïntroduceerd, zoals insectenvallen, waarmee onze nieuwste machines zijn uitgerust. Dit biedt ons de kans om onze machines aan te passen met een insectenval en de machines in onze fabriek volledig te herbouwen." Eptech past machines ook aan met geïmporteerde onderdelen van originele fabrikanten. 

Erwten en kaas
Onlangs installeerde het bedrijf een nieuwe lijn uitgerust met een Key Veryx optische sorteermachine en randapparatuur in het pakstation van McCain in Mpumalanga. Hij benadrukt ook de verschuiving van de lokale erwtenteelt van de Zuidkaap naar Guateng, Mpumalanga en Limpopo vanwege de beschikbaarheid van irrigatieprogramma's waardoor de opbrengsten zo'n drie tot vier maal hoger zijn. Het ligt dus voor de hand om de erwtenteelt naar het noorden te verplaatsten."

Een ander onderdeel van het bedrijf, dat een enorme groei doormaakt, is kaas. "Snijmachines voor kaas zijn steeds belangrijker geworden. De pizzamarkt is sterk gegroeid in Zuid-Afrika. Pizzaproducenten willen niet teveel kaas gebruiken, dus de kaas wordt in stukjes gesneden die in een kom passen en die vervolgens over de pizza worden verdeeld." De kaasverwerkingsmachines zijn van FAM uit België. 

 

De FAM Volantis dwarse snijmachine voor zowel harde groentesoorten als bladgroenten

“We geven er de voorkeur aan ons niet met het verpakken bezig te houden om de simpele reden dat er altijd wrijving is tussen de fabrikant van de machines en de fabrikant van de folies of plastic zakken. We blijven hier liever buiten. Er zijn al teveel vertegenwoordigers van verpakkingsmachines." 

Het grootste risico voor het bedrijf is de schommelende wisselkoers en het grootste risico dat haar klanten lopen, is diefstal. "Recent hebben we 45 maïssnijkoppen aangepast aan een nieuwe standaard en dit kostte €61.884. De machines waren nog niet eens in gebruik genomen voor er al 14 snijkoppen gestolen bleken te zijn."

Voor meer informatie:
John Binedell
Eptech
Tel: +27 21 868 1594
Email: johnb@eptech.co.za
www.eptech.co.za


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven