Oekraïne: 1,2 mln ton tekort aan aardappelbewaring

Op dit moment heeft Oekraïne een opslagcapaciteit voor aardappelen voor slechts 300.000 ton, waarbij het minimaal noodzakelijke niveau om aan de binnenlandse behoeften te voldoen 1,5 mln ton is, zegt Oksana Ruzhenkova, de directeur van de Oekraïense Vereniging van Aardappelproducenten.

"In de afgelopen vijf jaar is 350.000 ton aan bewaring onbruikbaar geworden," zei ze op een persconferentie. De regering is dit jaar van plan om UAH 400 mln (15 mln euro) toe te wijzen voor de ontwikkeling van de tuinbouw. Aardappeltelers hopen met dit hulpprogramma een deel van de bouw van nieuwe opslagfaciliteiten te kunnen financieren.

"Als er ongeveer 200 mln UAH (7,5 mln euro) overblijft, kunnen we beginnen met het bouwen van opslagplaatsen, maar het is niet genoeg. Voor 100.000 ton aardappelen is namelijk ongeveer 23 mln euro nodig."

De binnenlandse aardappelconsumptie in Oekraïne werd tot 2014 geschat op 7 mln ton, nu is het ongeveer 4,5 mln ton met een teeltvolume van 20 mln ton: zo'n 95% van de aardappelen wordt namelijk particulier, in de eigen tuin, geteeld. De verwerkingscapaciteit in Oekraïne is slechts ongeveer 250.000 ton aardappelen.

Oekraïne exporteert kleine volumes vooral naar Moldavië en importeert ongeveer 270.000 ton uit de Russische Federatie en Wit-Rusland.

Bron: agroberichtenbuitenland.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven