Bart Zeevenhoven, Scherpenhuizen:

"Al enkele weken een goede markt voor Hollandse belichte tomaten"

Tholen - De afzet van belichte, Hollandse tomaten verloopt dit jaar heel behoorlijk, constateert Bart Zeevenhoven van Scherpenhuizen. "De prijzen zijn na Kerst flink gaan oplopen. Andere productielanden hadden te maken met weersextremen en ook in de belichting zijn de producties laag geweest vanwege weinig licht. Hierdoor liggen de prijzen al een week of vier, vijf op een hoog niveau."

Wel heeft de toegenomen belichte teelt invloed op de prijs van de Hollandse trostomaten, merkt het Hoofd Inkoop van Scherpenhuizen. "Tot enkele jaren geleden was je nog gewend dat de prijzen van belichte tomaten eind januari tot 10 euro gingen. Dat is niet meer zo, maar dat is puur te verklaren door de uitbreiding van de belichte teelt. Het aanbod trostomaten is een stuk groter geworden."

"Aangezien de weersextremen in landen als Marokko en Spanje alleen maar toenemen, verwacht ik dat er de komende jaren nog meer vraag zal ontstaan naar Hollandse tomaten van belichte teelt. Dat valt toch veel beter te sturen", constateert Bart. Ook Scherpenhuizen biedt het hele pakket van trostomaten, cherrytrostomaten en cocktailtomaten aan vanuit de belichte teelt. 

Kwaliteit Spaans product niet best
"De aanvoer vanuit Spanje was de afgelopen weken dramatisch. Inmiddels komt er iets meer product deze kant op, maar kwalitatief was het Spaanse product de laatste weken niet best", vertelt Bart. Hoe de start van het traditionele, Hollandse seizoen zal verlopen, is volgens hem lastig in te schatten. "De start is grotendeels afhankelijk van de situatie in Spanje en Marokko."

"Voor de paprika's lijkt het vanwege een mindere zetting wel een goed voorjaar te worden. Inmiddels komen de eerste groene paprika's links en rechts op de markt. Komkommers waren drie weken geleden nauwelijks te verkrijgen en gingen tot maar liefst 1,10-1,20 euro per stuk. Maar dat weten we met komkommers, die kunnen net zo snel weer terug gaan in prijs en zitten inmiddels weer rond de 50 cent", vertelt Bart.

Daarbij is de algehele vraag volgens de inkoper breed. "Dat zien we ook terug in de huidige prijzen. Alle landen doen goed mee. Wel zien we buiten de hoogwaardige teelten in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk veel concurrentie van de lokale, open teelten in landen als Hongarije en Roemenië. Zodra het weer tegenzit, kloppen deze landen als eerste in Nederland aan, maar als het weer meezit, hebben ze in totaliteit een flinke eigen productie."

Voor meer informatie:
Bart Zeevenhoven
Scherpenhuizen
De Schakel 7
5651 GH Eindhoven
Tel: 040-2495133
b.zeevenhoven@scherpenhuizen.nl 
www.scherpenhuizen.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven