updates uit Nederland, Frankrijk en Noorwegen

ToBRFV-teller Nederland loopt op naar 17

Tholen - Er zijn vier nieuwe vondsten van het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) bijgekomen in Nederland, zo deelde de NVWA gistermiddag mee. Daarmee komt het totaal aantal vondsten op 17. Ondertussen kwam men in Frankrijk met een rapport over het virus en bleek een vondst in Noorwegen uiteindelijk 'vals alarm'. 

Het virus, dat voor de mens ongevaarlijk is, blijft de gemoederen in de tomatenwereld dus bezig houden. 

Nederland
Sinds 11 december, de laatste NVWA-update, bleef de ToBRFV-teller steken op 13 vondsten en 8 zware verdenkingen. Nu zijn daar 2 vondsten in de gemeente Westland, 1 in de gemeente Midden-Delfland en 1 in de gemeente Haarlemmermeer bijgekomen. 

Lichtpuntje? Het aantal zware verdenkingen staat nu (nog maar) op 4, waarvan 2 in Westland en de rest daarbuiten. In de update van 11 december was dat aantal nog 8. 

Naast virusvondsten op tomatengewas in de kas werd eind vorige week ook bekend dat het virus gevonden is in Nederland op uit Peru geïmporteerd tomatenzaad

Frankrijk
Het Franse agentschap voor voedsel, milieu, gezondheid en veiligheid (ANSES) publiceerde onlangs een rapport met bevindingen over het ToBRF-virus. 

In Frankrijk, volgens de actuele stand van zaken van de internationale plantgezondheidsorganisatie EPPO virusvrij, kijkt men vooral naar concentratiegebieden met paprika- en tomatenteelt. Dit zijn voornamelijk de regio’s Grand-Ouest (Bretagne, Pays de la Loire), Provence-Alpes-Côte d’Azur en Nouvelle-Aquitaine.

Overzicht van de Franse tomatenproductie in 2017. Bron: Agreste (2018)

Het agentschap ANSES benadrukt dat het cruciaal is om snel melding te maken bij aanwezigheid van het virus in productiegebieden. Het agentschap betwijfelt ondertussen of een inperkingsstrategie, volledig gericht op het beperken van het virus door middel van hygiënemaatregelen en een beperkte beweging van besmet plantenmateriaal, afdoende is.

Het volledige rapport (in het Frans) kan worden gedownload van de website van ANSES.

Noorwegen
In Noorwegen, eveneens nog virusvrij, werd even gevreesd dat ToBRFV ook in dat land was gevonden in de tomatenteelt. 660 kilo tomatengewas werd vernietigd door de autoriteiten aldaar, nadat het er afgelopen najaar op leek dat het virus op gewas in de kassen van de Milieu- en Biowetenschappelijke Universiteit van Noorwegen (NMBU) was gevonden. 

Het zaad waaruit dat gewas was opgekweekt was via Nederland uit Chili geïmporteerd. Na onderzoek door het Noorse bio-economisch instituut Nibio is gebleken dat het om een ander virus gaat, een stam van het tomatenmozaïekvirus. 

Enerzijds is men in Noorwegen opgelucht dat het niet om ToBRFV gaat, anderzijds is de vondst van het virus wel een bewijs dat de resistentie die er tegen het tomatenmozaïekvirus was, is doorbroken. De Noren wachten nu op advies vanuit Nibio. 

Spanje
In Spanje gaat het inmiddels om zes vondsten. Vier kassen in Almería werden geruimd, waarna ook kas nummer 5 en 6 van de besmette planten werden ontdaan. Daarmee is volgens de Spanjaarden 'het probleem' opgelost. 

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven