Aviko Potato gaat verlies chloorprofam compenseren in contract

Aviko Potato biedt telers in 2020 een betere basisprijs voor rassen uit het AAA-segment en hanteert in 2020 diverse opwaartse bijstellingen van de bewaarstaffels. Telers die tot week 30 hun aardappelen bewaren en alle premies kunnen verzilveren, ontvangen 220 euro per ton. De basisprijs voor de rassen Innovator, Agria en Markies gaat vanaf week 45 met 2,50 euro omhoog en komt op 157,53 euro per ton in week 13. De prijzen voor de andere rassen blijven gelijk.

Vanwege het wegvallen van het kiemremmingsmiddel CIPC introduceert Aviko Potato een pakket maatregelen om de stijgende kosten voor de lange bewaring te compenseren. Vanaf week 9 is er een oplopende bewaarstaffel. Die kan leiden tot een extra premie van maximaal 10 euro per ton bovenop de reguliere bewaarstaffel.

Bakkleur-premie
Telers die een vergelijkbare of betere bakkleur leveren dan het individuele gemiddelde van voorgaande jaren, kunnen een extra bakkleur-premie van 5 euro per ton tegemoet zien naast het al bestaande bonus/malussysteem. Deze premie is geïntroduceerd omdat de risico’s van de alternatieven voor CIPC naar inschatting van Aviko Potato onder meer bij de bakkleur zitten. Voor telers met een mechanische koeling is er een startpremie van 4 euro per ton vanaf week 17 en daarna 0,50 euro per ton per week extra. Telers die alle compensatiemaatregelen kunnen verzilveren, ontvangen uiteindelijk 220 euro per ton op week 30.

Langbewaarders collectief
Naast de financiële compensatiemaatregelen komt er een langbewaarders collectief. Dit collectief moet de risico’s beperken voor telers die bewaren tot in de periode van week 21 tot en met week 30. Partijen die zijn aangemeld voor dit collectief worden intensief bemonsterd en regelmatig gecontroleerd door een onafhankelijke bewaringsdeskundige. Wanneer een partij in kwaliteit achteruit gaat en eerder moet worden geleverd dan afgesproken, wordt binnen het collectief geschoven met partijen zodat zo lang mogelijk de beste kwaliteit kan worden geleverd. Het langbewaarders collectief is een gezamenlijk initiatief van Aviko Potato en de aardappeltelerscommissie.

Bron: Aviko Potato


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven