Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
United Producers of Mexico

"Met kortere transittijd kunnen Mexicaanse mango's sterk groeien op Europese markt"

Tholen - De avocado’s gingen voor in augustus maar gisteren werd voor het eerst in Nederland, en zelfs met de primeur in Europa, een speciaal Mango-forum georganiseerd in het Rotterdamse Schielandshuis om Mexicaanse exporteurs en Nederlandse importeurs aan elkaar te koppelen. Dit met het oog op het verkorten van de transittijd van zeevracht tussen Mexico en Europa.

Klik hier voor de fotoreportage

René Hanssens (Rotterdam Partners), Myrna Castro (EMEX), Lia Bijnsdorp (UPM) en Jorge Armando Celis (president EMEX) bij de opening van het Mango-forum

De Mexicaanse telers en exporteurs zoeken steeds meer naar mogelijkheden om hun producten af te zetten op de Europese markt. De Mexicaanse ambassadeur in Nederland, José Antonio Zabalgoitia Trejo, nam als eerste het woord. “De bulk van Mexicaanse producten gaat vooral naar de Noord-Amerikaanse markt maar onze telers en handelaren hebben ambitie en willen hun producten op meer markten kunnen afzetten. Zeker omdat de markt in Noord-Amerika ook niet de makkelijkste is.”

Ambities op de Europese markt
Op het moment wordt elk jaar minder dan 5000 ton aan Mexicaanse mango’s geëxporteerd naar Europa, voornamelijk vliegmango’s. Het doel van de United Producers van Mexico en EMEX, de associatie van mangotelers uit een aantal Mexicaanse staten, is om deze volumes naar Europa op te voeren en dan niet met het vliegtuig maar via een snellere transittijd over het water. Om Mexicaanse producten kwalitatief te maken tegenover concurrerende landen op de Europese markt lichtten een aantal bedrijven hun producten toe die de kwaliteit, houdbaarheid en condities tijdens het transport kunnen verbeteren. Voor de logistieke afhandeling in Nederland werkt UPM samen met VDH Company.

Lia Bijnsdorp (UPM) en Yemil Zarzar Kourniatis (Control Union)

Kwaliteitscontrole
Zo toont het Nederlandse Control Union hoe het zorgt voor kwaliteitscontroles in Mexico van avocado’s, limes, mango’s en blauwe bessen. “Sinds vorige maand zijn we begonnen met de controle van Mexicaanse avocado’s op de Europese markt,” vertelt Yemil Zarzar Kourniatis van Control Union. “Ons doel is om zo de Mexicaanse exporteurs te helpen met de juiste kwaliteitsstandaard te handhaven voor de Europese markt en te zorgen voor een traceability van het product tot in het veld. Daarnaast kunnen we de belangen vertegenwoordigen van de Mexicaanse exporteurs in Europa die daar niet, of in mindere mate, de mogelijkheid voor hebben.”

Tania Brito en Michiel Minnaar van Otflow

Om de kwaliteit van de Mexicaanse mango's te bevorderen, deden ook Otflow en Liquidseal hun verhaal. De matten van Otflow laten zien hoe de koude lucht in een container optimaal kan worden gedistribueerd met een speciaal gevormde mat en liquidseal toont hoe hun coating kan helpen met het tegengaan van rijping tijdens het transport. Beide producten kunnen helpen om juist de zeevracht van Mexico naar Nederland interessanter te maken dan luchtvracht. De optische sorteerder van Aweta voor mango’s moet daarbij ook helpen om de kwaliteit van Mexicaanse mango’s en avocado’s te verbeteren op de Europese markt.

Ernst van den Berg van Liquidseal

EMEX lichtte daarnaast nog haar belang toe voor het vinden van een nieuwe afzetmarkt in Europa voor Mango’s. “Ons land is momenteel de zesde exporteur van mango’s en een van de snelst groeiende in de wereld,” vertelt Orlando Sahaguñ. Opal Morales van OBM Legal gaf daarnaast uitleg over het wettelijk kader waarmee de exporteurs rekening dienden te houden en de Wageningen UR liet de resultaten van haar onderzoek zien over hoe de mango's zich tijdens het transport gedragen en welke protocollen er nodig zijn.

Achteraf was er nog de gelegenheid om te netwerken

Achteraf was er de mogelijkheid tussen exporteurs en importeurs om te matchen. Verwacht wordt dat de Mexicaanse mango’s moeten wachten op het volgende seizoen om in te stappen in de nieuwe, kortere route van Mexico naar Nederland. Als in de zomermaanden de nieuwe zeeroute van start gaat, hebben de mango’s immers te maken met stevige concurrentie van het zomerfruit.

Klik hier voor de fotoreportage

Voor meer informatie:
Lia Bijnsdorp
United Producers of Mexico
Tel: +31 (0)10 30 41 001
Mob: +31 (0)6 454 80 345
lia.bijnsdorp@upmeurope.nl
www.upmeurope.nl