Juhos Csaba (Fresh Fruit Tész) ziet groeipotentieel voor Hongaarse agrarische export

"Nieuwe verpakkingsstrategie en pruimenrassen maken ons tot een betrouwbare partner voor de retail"

2019 was ook voor de Hongaarse agrarische branche een spannend en deels uitdagend jaar. Vanwege de moeilijke weersomstandigheden kwam het tot kwaliteits- en oogstverlies bij het steenfruit, van oudsher één van de belangrijkste exportproducten van het Centraal-Europese land.  Desalniettemin ziet men de toekomst nog steeds positief tegemoet, want er werd veel geïnvesteerd in nieuwe verpakkingen, een diversiteit aan rassen en beschermende maatregelen, vertelt Csaba Juhos, directeur van de Zuid-Hongaarse exportmaatschappij Fresh Fruit Tész.

Het exportgeoriënteerde bedrijf is ieder jaar tijdens de Fruit Logistica bij de gezamenlijke stand van de Hongaarse agrarische branche in hal 21 vertegenwoordigd. Duitsland, evenals het buurland Oostenrijk, zijn de belangrijkste afzetmarkten voor de Hongaarse exportbedrijven. Ook de firma Fresh Fruit Tész heeft zich op de export gespecialiseerd, overwegend de export van pruimen en puntpaprika's, vertelt Csaba. "In het kader van de verpakkingsdiscussie in Duitsland zijn ook wij inmiddels overgestapt op alternatieven. Onze puntpaprika's worden bijvoorbeeld niet meer in schaaltjes, maar in flowpacks verpakt. Daarmee kunnen we het plasticaandeel met tot wel 70% reduceren, zoals de Duitse retail het tegenwoordig vereist.“


Juhos Csaba bij de gemeenschappelijke Hongaarse stand tijdens de Fruit Logistica 2020

Door de nieuwe maatregelen in zake productverpakking wil de exporteur zich nu als sterke en concurrerende partner voor Duitse retailketens positioneren. Het resultaat van de actuele gesprekken wordt daarbij doorslaggevend, zegt hij. "De onderhandelingen met Rewe voor het aankomende seizoen lopen reeds op volle toeren. We hopen dat we vanaf mei/juni onze hoofdproducten, pruimen en paprika's, aan de Duitse retail kunnen leveren“, aldus Csaba.

Diversiteit aan rassen & concurrentie met de Balkanlanden
Naast puntpaprika's zijn de pruimen het uithangbord van de Zuid-Hongaarse exportmaatschappij: met een jaarlijkse productiehoeveelheid van circa 2.000 ton pruimen hoort Fresh Fruit Tész tot de hoofdleveranciers van deze producten. Csaba: "Onlangs hebben we twee nieuwe rassen voor de versmarkt in ons assortiment opgenomen – namelijk Geisenheimer Topend Plus en Top Hit – die oorspronkelijk uit Duitsland stammen.“


Verse pruimen uit Hongaarse teelt / Foto: Fresh Fruit Tész 

Door de uitbreiding van het aanbod aan rassen proberen de Hongaarse telers zich van de 'nieuwe' concurrenten uit de Balkanlanden en Moldavië te onderscheiden. Ondanks de toenemende concurrentie uit deze teeltlanden gelooft Csaba niet dat deze landen zich op de lange termijn op de markt staande zullen houden. "De uurlonen in Hongarije zijn in de afgelopen paar jaar ongeveer verdubbeld. Een soortgelijke ontwikkeling zal binnen enkele jaren ook in deze landen optreden."

Verhoogde teeltkosten
Onafhankelijk van de concurrentie uit het buitenland zijn de teeltkosten juist bij de pruimen in de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. "Ten eerste hebben de verhoogde uurlonen een merkbare invloed op de pruimenbranche, simpelweg omdat pruimen aan de POS naar verhouding erg goedkoop zijn. Daarnaast moeten we in het kader van klimaatverandering noodgedwongen beschermende maatregelen treffen om ons voldoende te kunnen wapenen tegen aanhoudende droogte en hagelschade."

Voor meer informatie:
Juhos Csaba
Fresh Fruit TÉSZ
Császártöltési u. 75
6237 Kecel, Hongarije
+36 30 9457390
csabababa@gmail.com  
www.freshfruit.hu  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven