Eenzijdige prijszetting van het fruit

De Duitse regering gaat de strijd aan met Aldi en Lidl

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar federale minister van Landbouw, Julia Klöckner, hebben twee Duitse discounters ervan beschuldigd oneerlijke concurrentie te hebben begaan en telers schade te hebben berokkend door eind 2019 de verkoopprijs van groenten en fruit in hun winkels te verlagen.

Volgens Acorbanec, de Ecuadoraanse Vereniging voor de Afzet en Export van Banaan, hebben de Ecuadoraanse bananenexporteurs en -telers geleden onder de prijsdaling met €0,73 à €0,92 per doos bananen die de Duitse discounters Aldi en Lidl eenzijdig hebben opgelegd. De Duitse regering zei dat dit soort praktijken ook de Duitse AGF-leveranciers treft.

Vorige week zat Merkel met beide supermarkten, de rest van de retail en de AGF-sector rond de tafel. De Ecuadoraanse krant Expreso schrijft dat het ministerie van Buitenlandse Zaken van Ecuador gewag maakt van het feit dat de politici de retail gewezen hebben op hun verantwoordelijkheid in de prijsstelling. “Door de permanent lage prijzen voor sommige voedingsmiddelen waarmee men de klant naar de winkel lokt, wordt voedsel minder naar waarde geschat. Agressieve prijszetting door de onderlinge concurrentie in de retail gaat uiteindelijk ook ten koste van de telers.”

Volgens Julia Klöckner is er veel concurrentie in het retaillandschap. De strijd mag volgens haar echter niet gevoerd worden op de kap van de telers. Lagere prijzen in combinatie met steeds striktere voedselnormen gaan niet hand in hand.

De minister stelde aan de kaak dat telers en afzetpartijen van landbouwproducten blootgesteld zijn aan oneerlijke handelspraktijken als gevolg van het marktonevenwicht aangezien de vier grootste winkelketens in Duitsland een marktaandeel hebben van meer dan 85%.

Bron: expreso.ec


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven