Groene aspergeoogst van start in Granada

"We beperken de aspergeteelt om het rendabel te houden"

In het Spaanse Granada is de groene aspergeoogst van start gegaan. Er worden goede volumes verwacht, ook al heeft de sector het areaal wat ingekrompen dit jaar.

"Momenteel zijn de volumes heel beperkt en de prijzen zijn niet slecht. We kunnen niet klagen over het weer. De asperges hebben goed kunnen groeien", zegt Indalecio Cáceres, voorzitter van de coöperatieve vereniging San Isidro de Loja, die begon met het steken van asperges op maandag 10 februari.

Indalecio Cáceres bij de stand van San Isidro de Loja op Fruit Logistica

De coöperatieve vereniging, die vorig jaar meer dan 3,2 mln kilo groene asperges afzette, beschikt over een teeltareaal van ongeveer 900 hectare. "Net als andere bedrijven in de provincie Granada zijn we de teelt van groene asperges aan het beperken. Twee jaar geleden hadden we zo'n grote oogst dat we de verwerking niet konden bolwerken doordat we over te weinig capaciteit beschikten en vorig jaar slaagden we er niet in alle volumes tegen acceptabele prijzen af te zetten. Om de prijzen voor onze telers rendabel te houden, moeten we ons inziens de groei intomen."

De asperges op de Europese markten komen momenteel uit Peru en Mexico. De voorzitter van de vereniging is er evenwel van overtuigd dat het Spaans product, naarmate de beschikbare volumes toenemen, de vraag naar zich toe zal trekken, ook al wijst hij erop dat de Peruaanse en Mexicaanse asperges langer en langer in de schappen van de Europese supermarkten terug te vinden zijn, bijna het hele jaar door.

Spanje zal handig gebruik maken van de weken voorafgaand aan het begin van de lente om grote hoeveelheden groene asperges af te zetten. Het is immers de periode waarin de mooiste prijzen behaald worden. "Vanaf Pasen doen meestal grote volumes uit andere Europese landen zoals Italië of Duitsland hun intrede op de markt. Die drukken dan onze aspergeprijzen omlaag en die lagere prijsvorming houdt aan tot het einde van het seizoen. Nu moeten we profiteren en zoveel mogelijk proberen af te zetten", besluit Indalecio Cáceres.

Voor meer informatie:
San Isidro de Loja
Pol.Ind. Manzanil II, Area 14-C
18300- Loja (Granada) - Spanje
Tel:+34 958320198
ventas@loxa.es
rectora@loxa.es
www.loxa.es


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven