Spotprijs Ecuadoraanse bananen €9,45 per doos

De daling van de temperatuur in Ecuador in de maand januari heeft gezorgd voor een afname van het aanbod van exportbananen en voor spotprijzen (prijzen van goederen in de handel zonder contract) die vorige week opliepen tot €8,70 en zelfs tot €9,45. Daartegenover staat de officiële prijs voor een doos bananen van de contractteelt die vastgelegd wordt door het ministerie van Landbouw en €5,75 euro bedraagt.

Sommige bananentelers zijn ervan overtuigd dat dit spotprijsniveau nog 10 tot 15 weken zal aanhouden. Het fruit dat momenteel geoogst wordt, is immers van zeer goede kwaliteit.

Ecuador neemt 35% van de totale bananenexport voor zijn rekening, goed voor ongeveer 350 mln dozen per jaar. Volgens het meest recente rapport van de Ecuadoraanse Centrale Bank (ECB) groeide de Ecuadoraanse bananenexport in 2019 met 1,8% in volume en met 2,5% in waarde (in totaal 6,2 mln ton met een FOB-waarde van €2.715 mln). De groei is echter marginaal te noemen en volgens de telers duidt die op een stagnerende productiviteit en een gebrek aan efficiënt overheidsbeleid.

De gevolgen van de hoge prijs heeft minder gevolgen voor de bestemmingsmarkten dan voor de eigen interne markt, waar bij gebrek aan een groter aanbod de Ecuadoraanse afzetpartijen gedwongen worden duurder in te kopen.

Ecuador telt ongeveer 180.000 hectare bananenteelt. Dit is althans het officiële cijfer, gemeld bij het ministerie. Verschillende instanties ramen de niet-geregistreerde oppervlakte op nog eens 60.000 hectare.

De afzetmarkten voor de banaan zijn talrijk en heel divers. Ecuador bereikt nagenoeg alle landen, maar in sommige gevallen rijzen er problemen in de vorm van douanerechten die betaald moeten worden. Een bekend geval is dat van China of ook het Midden-Oosten. Het bereiken van handelsakkoorden is van cruciaal belang om het aandeel van de Ecuadoraanse banaan in het importland en de winstmarges van de exporteurs te verhogen.

Meerdere bronnen melden, zoals bijvoorbeeld Kléber Sigüenza, een teler, en Richard Salazar, directeur van de afzetvereniging Acorbanec, dat Rusland en China spotmarkten zijn die betere prijzen hebben betaald dan landen die werken met contracten, zoals bijvoorbeeld Duitsland.

Bron: expreso.ec


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven