Oegandese parlement steunt avocadotelers

Oegandese parlementsleden van de Landbouwcommissie hebben toegezegd de avocadoteeltbedrijven in het land te steunen, zodat de telers de vruchten kunnen plukken van deze lucratieve handel. Vorige week brachten de parlementsleden onder leiding van de voorzitter van de commissie, Janet Okori-Moe, een werkbezoek aan Musubi Farm, een commercieel avocadoteeltbedrijf in de deelgemeente Bukabooli (district Mayuge).

Teler Ibrahim Kirwa werkt op een areaal van 1000 ha, waarvan de avocadobomen 160 ha beslaan en heeft meer dan 400 werknemers in dienst. Kirwa vertelde de parlementsleden dat hij in juni 2018 begonnen is met de teelt van avocado. Hij is van plan om zijn avocadoareaal dit jaar uit te breiden naar 480 ha en volgend jaar naar 1000 ha. Hij ziet ook mogelijkheden op zijn eigen terrein voor een faciliteit om olie uit de avocado's te verwerken.

Kirwa is ook bezig met het opzetten van een markt voor de omliggende dorpen, waarbij hij elk gezin stimuleert om avocado's te verbouwen en aan hem te verkopen. "We zijn van plan om elk gezin in het gebied aan te moedigen om ten minste vijf bomen te kweken en de vruchten aan ons te verkopen." Okori-Moe en haar team waren onder de indruk van Kirwa voor zijn inspanningen en bijdrage aan de gemeenschap en beloofden zich in te zetten voor zijn zaak.

“Wij waarderen het werk dat hier wordt gedaan om de gemeenschap te helpen, vooral het verstrekken van werkgelegenheid aan kinderen die zijn afgehaakt van school," zei Okori-Moe. Zij voegde eraan toe dat de commissie er bij de overheid op heeft aangedrongen om de belangstelling voor het telen van avocado’s te benutten. “Dit is iets waar overheidsgeld voor moet worden vrijgemaakt,” zei Okori-Moe. Zeker omdat in het naburige Kenia de commerciële avocadoteelt tot 100 mln dollar (91 mln euro) opbrengt. “Daarom moet de overheid hier veel aan gaan doen, vooral om de wereldwijde markten aan te boren."

Bron: chimpreports.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven