Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog Tellape

Waarom is emballageregistratie belangrijk?

Heel veel bedrijven, niet alleen in Nederland maar over de hele wereld, hebben te maken met emballage. Zo ook de AGF-sector, verse geplukte groenten en fruit van het land of uit de kas moet vervoerd worden naar de exporteur, klant of eindgebruiker. Emballage wordt ook wel fust, ladingdrager, transport item of RTI genoemd. De emballage helpt met het efficiënt vervoeren van de producten van A naar B. Daarnaast heeft het een beschermende functie, er wordt gezorgd dat de producten niet stuk gaan of beurs worden. TellApe zet in onderstaande blog de verschillende soorten, waarde en afspraken over emballage op een rijtje.

Er zijn vele verschillende soorten en maten emballage. Elk emballage item vertegenwoordigt zijn eigen waarde. Naast de vele soorten emballage zijn er ook diverse soorten afspraken te maken over emballage. Wie is er op welk moment verantwoordelijk voor de emballage? Welke afspraken maak je over de financiering en de kosten van emballage? TellApe geeft inzicht en zorgt voor heldere afspraken!

Verschillende soorten emballage in de AGF
De meest gebruikte emballage in de AGF zullen toch wel de kunststof stapelbakken zijn. Deze worden vaak weer gestapeld op pallets of dolly’s. Er is ook nog verschil tussen eenmalige emballage en meermalige emballage. Onder eenmalige emballage kun je bijvoorbeeld denken aan de aardbeien bakjes of de kartonnen dozen waar de tomaten in vervoerd worden. Elke branche heeft zijn eigen toepassingen. Elke groenten- en fruitteler en vervoerder heeft ook weer zijn eigen toepassingen. Dit is volledig afhankelijk van het product, te vervoeren afstand en kwetsbaarheid van het product.

Waarde van emballage
Emballage wordt voornamelijk gezien als gebruiksvoorwerp om de producten zo efficiënt en voedsel zo veilig mogelijk te vervoeren van A naar B. Het gaat voornamelijk over de functionele werking van emballage. Vaak ligt de focus en aandacht binnen een bedrijf volledig op de (verkoop-) producten die het bedrijf produceert en/of levert. Wat al snel vergeten wordt, emballage items vertegenwoordigen hele grote geldwaarden. Eenmalige emballage klinkt hierbij makkelijk en interessant, maar kan in verhouding veel meer geld kosten dan meermalige emballage.

De meermalige emballage, ladingdragers en fusten zijn zo ontworpen om het item meerdere malen te gebruiken. Hierdoor zullen de kosten van een meermalig fust goedkoper zijn dan bij gebruik van eenmalige emballage.

Als voorbeeld nemen we de veel gebruikte kunststof stapelkrat of stapelbak. De krat heeft ongeveer de waarde van €4,50 per krat. Vaak is de prijs van de producten die vervoerd worden in het krat lager dan de totale kosten van zo’n krat. De marge van de producten die geproduceerd worden is op sommige producten vrij klein. Als er een krat kwijt raakt, heeft dit dus grote gevolgen voor de marge van het bedrijf. Het risico wat bedrijven lopen op emballage is dus vrij groot.

Afspraken over emballage
Er zijn verschillende partijen betrokken bij het produceren, klaarmaken voor de verkoop, transport en verkoop van groenten en fruit. Het registratiesysteem achter de emballage is vaak complex en fustadministratie vertegenwoordigt in veel gevallen een hoop geld. Voordat je een emballage- of fustadministratie opzet, is het belangrijk om afspraken goed vast te leggen.

Wat bedoelen we met afspraken?
We bedoelen met afspraken maken, vastleggen wie er op welk moment verantwoordelijk is voor de emballage en wie heeft er op welk moment een saldo. Is er een saldo tussen leverancier en transporteur, dan is er ook een saldo tussen transporteur en klant. Een andere mogelijkheid is alleen een saldo tussen leverancier en klant. Hierbij heeft de transporteur geen verantwoordelijkheid. Hij rijdt alleen van A naar B en van B naar A. Op het moment van overdracht is hierbij belangrijk dat de vastgelegde afspraken eenduidig zijn en deze afspraken goed in de gaten worden gehouden. Je kan als verkopende partij met al je klanten of met al je transporteurs dezelfde afspraken maken, maar ook is het goed mogelijk dat je per klant bepaalde specifieke afspraken maakt. 

Naast de afspraken wie er verantwoordelijk is voor de emballage na overdracht van de goederen, zijn er meer soorten afspraken. Zet je als verkopende partij (alle) emballage op de factuur naar de klant of houd je alleen een emballage saldo bij? Als de emballage op factuur staat, kan dit daadwerkelijke verkoop betekenen, maar dit kan ook statiegeld vertegenwoordigen. Bij verkoop wordt de emballage gekocht door de klant en krijg je het als het verkopende partij in principe niet meer terug tenzij je de emballage weer terug koopt van je klant.

TellApe
TellApe is gespecialiseerd in emballageregistratie, emballage-administratie en emballage management. Voor de juiste afspraken en inrichting van het de emballage- /fustadministratie helpen wij graag. Met TellApe kun je eenvoudig afspraken in het portal instellen. De medewerker op de vloer legt de werkelijke emballage overdracht vast. Aan de hand van instellingen worden de saldo’s op de juiste wederpartij geboekt.

Voor meer informatie:
Geert Kuiper
Niels Stalenberg
TellApe 
Lagedijk 192
1544 BM Zaandijk
T: +31 (6) 1852 0303  (Geert) of + 31 (6) 4644 5161 (Niels)
g.kuiper@tellape.nl / n.stalenberg@tellape.nl  
www.tellape.nl 

 

 

Publicatiedatum: