In november 2019 bleef Europese agroexport groeien

De EU heeft in november 2019 opnieuw een stijging van de maandelijkse exportwaarde van agrovoedingsmiddelen geregistreerd. De waarde van de export is vanaf november 2018 met 7,3% gestegen en bedraagt € 13,43 mld. De waarde van de import daalde tot €  9,78 mld (een daling van 5,7% ten opzichte van vorig jaar). Als gevolg van deze ontwikkelingen is het maandelijkse handelsoverschot in de agrovoedingssector met € 3,65 mld gestegen, wat een van de belangrijkste bevindingen is in het maandelijkse handelsverslag voor november 2019 dat de Europese Commissie vandaag heeft gepubliceerd.

De grootste groei van de exportwaarde deed zich voor met betrekking tot China (een stijging van € 761 mln), Turkije (een stijging van € 129 mln) en Egypte (een stijging van € 73 mln). De waarde van de EU agrovoedingsmiddelen-export is gedaald in de VS (een daling van      € 185 mln), Hongkong (een daling van € 79 mln) en Libië (een daling van € 37 mln).

De waarde van de agrovoedingsmiddelen-import uit Canada (een stijging van € 104 mln), Turkije (een stijging van € 55 mln) en Marokko (een stijging van € 37 mln) is gestegen, terwijl de waarde van de import uit de Verenigde Staten (een daling van € 296 mln), Indonesië (een daling van € 67 mln) en Argentinië (een daling van € 63 mln) is gedaald.

Klik hier voor meer informatie.

De exportwaarde van een aantal producten is gestegen, zoals varkensvlees (een stijging van € 375 mln), tarwe (een stijging van       € 171 mln) en slachtafval (een stijging van € 64 mln). De exportwaarde van gedistilleerde dranken en likeuren (een daling van  € 43 mln), wijn en vermout (een daling van € 30 mln) en olijfolie (een daling van € 19 mln) is gedaald.

In termen van importwaarden werden de hoogste stijgingen geregistreerd voor exotische fruit (een groei van € 108 mln), vers en gedroogd fruit (exclusief tropisch fruit) (een stijging van € 58 mln) en oliehoudende zaden (exclusief sojabonen) (een stijging van € 57 mln). Tegelijkertijd daalde de importwaarde voor palmolie (een daling van   € 201 mln), andere granen dan tarwe en rijst (een daling van € 85 mln) en oliekoeken (een daling van € 70 mln).

Bron: ec.europa.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven