"Arbeidsmigrant: onmisbare hulp van buiten"

Ruim 1 op de 10 banen wordt in Nederland ingevuld door buitenlandse werknemers. Als de politiek arbeidsmigratie een halt toeroept, vallen sectoren als bouw en tuinbouw stil. Maar vakbond CNV maakt zich zorgen over Nederlandse werklozen. "Werkgevers trekken wel heel makkelijk een blik Oost-Europeanen open.”

Handen aan het bed
Bas ter Weel, directeur van bureau SEO Economisch Onderzoek, kijkt nuchter tegen het fenomeen aan. Op de vraag of onze economie arbeidsmigranten nodig heeft, zegt hij: "Het is een keuze. Productie is een kwestie van menselijk kapitaal en fysiek kapitaal. Kom je mensen tekort, dan kun je ze uit het buitenland halen. Maar je kunt ook investeren in machines en automatisering."

Wegrotten
Momenteel leunen verschillende sectoren zwaar op buitenlandse werknemers. "Voor een aantal beroepen hebben en houden we tekorten en daarbij doen we een beroep op arbeidsmigranten”, zegt Slagmolen van VNO-NCW. "Dat gaat onder meer om bouw, transport, ict en de land- en tuinbouw. Dat werk moet toch gedaan worden. We kunnen de gewassen toch niet laten wegrotten? En we willen toch dat al die nieuwe woningen worden gebouwd?”

Lees verder bij De Telegraaf

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven