Oekraïense AGF-export brengt in 2019 € 309 mln op

De export van groenten, fruit, bessen en noten (vers, diepgevroren en gedroogd) bracht Oekraïne vorig jaar € 309 mln aan inkomsten op, wat 9,4% meer is dan in 2018 en 20,1% meer dan in 2017.

Volgens een rapport op de website van de Ukrainian Horticultural Association waren walnoten, bessen en appelen de belangrijkste productgroepen die voor de AGF-exportgroei zorgden. De groei van de inkomsten uit de appelexport bedroeg in twee jaar tijd meer dan 150%, terwijl de export van noten en diepgevroren bessen in twee jaar tijd met ongeveer 37% toenam.

Tegelijkertijd is volgens de vereniging het aandeel van deze drie toonaangevende categorieën in de totale AGF-export blijven groeien en bereikte deze in 2019 70%.

Econoom Andriy Yarmak zei bij de investeringsafdeling van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO): "De Oekraïense AGF exportgroei blijft hoog, maar of het land deze in 2020 kan behouden is een grote vraag, want er zijn een aantal negatieve trends, zoals een versterking van de nationale munt, een tekort aan arbeidskrachten voor het oogsten van producten, een daling van de frambozenteelt, een daling van de investeringen in nieuwe boomgaarden en bessenplanten en andere dingen. Tegelijkertijd is er hoop dat Oekraïne enige tijd zal blijven groeien dankzij de vruchtvorming van boomgaarden, van noten en bessen die in de afgelopen vijf jaar zijn aangeplant."

Volgens de vereniging behoort Oekraïne niet eens tot de top 50 van wereldleiders op het gebied van de AGF-export. "Litouwen bijvoorbeeld, met een klimaat dat niet gunstig is voor AGF, exporteert meer AGF dan de hele Oekraïne. Polen exporteert voor 2,6 miljard dollar aan AGF - acht keer meer dan Oekraïne. Bovendien omvat dit de re-export van Oekraïense bessen en andere producten binnen de AGF groep.

Bron: open4business.com.ua


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven