CFQ-Standaard voor standaardiseren van verpakkingen

Nieuwe kwaliteitsstandaard voor groenten- en fruitdozen van karton

Op de Fruit Logistica in Berlijn is gisteren de CFQ standaard gelanceerd door GroentenFruit Huis en Corrugated Benelux Association (CBA). Common Footprint Quality (CFQ), is de nieuwe kwaliteitsstandaard voor groenten- en fruitdozen van golfkarton en massief karton. Deze dozen met het CFQ logo zijn optimaal voor de distributie en het transport van groenten en fruit. "Vergroten van de duurzaamheid stond voorop bij het ontwikkelen van de CFQ standaard. Hierbij is rekening gehouden met zo min mogelijk gebruik van karton, waarbij een maximale stevigheid kan worden gegarandeerd, de meest efficiënte beladingsgraad, onderlinge stapelbaarheid en geschiktheid voor de specifieke groenten of fruit. Daarmee heeft iedere schakel in de keten een voordeel van producent tot retailer", aldus Peter van Ostaijen, directeur van de brancheorganisatie voor de golfkarton (CBA).

Peter van Ostaijen (CBA) en Wim Rodenburg (GroentenFruit Huis) presenteren de nieuwe CFQ-standaard voor kartonnen dozen

De CFQ-standaard is gelanceerd door het CBA in samenwerking met de groenten- en fruitsector en wordt inmiddels door vijf golfkartonproducenten in de Benelux geproduceerd: De Jong Verpakkingen, Smurfit Kappa Benelux, Pacapime Belgium, DS sMith Packaging Benelux en VPK Packaging, Benelux.

De dozen, die geschikt zijn voor transport van groenten en fruit, zijn stevig, beschermen de producten en zijn goed stapelbaar ter bevordering van het logistieke proces. Een onafhankelijk auditbureau controleert de CFQ-standaard. Dit garandeert dat dozen die onder het CFQ-logo worden geproduceerd ook daadwerkelijk voldoen aan de standaardisatie specificaties en kwaliteitseisen. Het is een open systeem waarin bedrijven kunnen instappen als ze dat willen.

"In de sector werd er gebruik gemaakt van honderden verschillende maten kartonnen dozen," vertelt Peter. "We hebben dit kunnen terugbrengen naar een kleinere range van ongeveer 40 dozen in een C- en T-klasse die betrekking heeft op de stijl van de doos. Naast meer uniformiteit moet dit ook helpen bij het automatiseren van processen. Zo moeten niet langer alle machines naar de maat van een bepaalde doos worden aangepast. Na deze CFQ-standaard in de Benelux willen we dit ook geen uitbreiden naar de rest van Europa."

"Het standaardiseren van verpakkingen biedt bovendien voordelen bij het samenstellen van mixpallets. Dozen die onderling goed stapelbaar zijn, bieden een steviger palletopbouw", aldus Wim Rodenburg, van GroentenFruit Huis. Ondernemers kunnen bovendien makkelijker schakelen tussen verschillende lay-outs dankzij een standaard maatvoering van dozen.

Over duurzaamheid is ook nagedacht. De kartonnen dozen met het CFQ-standaard worden gerecycled in een gesloten systeem. De recycling daarvan is niet duurder maar wel beter en efficiënter aldus Peter.

Alles over CFQ op de nieuwe website
Vanaf vandaag kunt u alle informatie over de CFQ-standaard lezen op de website www.cfqbenelux.org. Hier vindt u tevens welke leveranciers u kunt benaderen voor CFQ gecertificeerde dozen van golfkarton en/of massief karton.

Portaal voor leveranciers
Ook is er een digitale omgeving ontwikkeld waar leveranciers de gestandaardiseerde afmetingen en specificaties van de groenten- en fruitdozen kunnen raadplegen. Leveranciers kunnen hiervoor een
inlogcode aanvragen. Wilt u als leverancier deelnemen aan de CFQ standaard? Neem dan contact op via info@cfqbenelux.org voor de mogelijkheden. U kunt alle voorwaarden lezen op de website van
www.cfqbenelux.org

Voor meer informatie:
Peter van Ostaijen
Corrugated Benelux Association (CBA)
Tel: +31 (0)6 51 53 30 53
peter.van.ostaijen@golfkarton.org

Denise van Vliet
GroentenFruit Huis
Tel: 079 368 11 31
vandenoever@groentenfruithuis.nl

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven