Torenhoge groentenprijzen in Tsjechië

Liefhebbers van gezonde voeding in Tsjechië komen in de winkels voor onaangename verrassingen te staan. Komkommers kosten meer dan 30 kronen per stuk (ongeveer 1,20 euro), wat twee keer zoveel is als een week geleden. Andere groenten, zoals paprika's, aubergine, courgette en sla zijn ook aanzienlijk duurder geworden.

Volgens gespecialiseerde internetsites en een verklaring van de binnenlandse Food Chamber is het extreme weer in Spanje de oorzaak van veel van deze stijgingen aangezien dit land ongeveer een kwart van de totale komkommerteelt van de EU levert. Spanje worstelde de afgelopen weken met de gevolgen van (sneeuw)stormen en overstromingen.

"De groenten worden voortdurend geoogst en in de zuidelijke delen van Spanje gebeurt dit het hele jaar door, zowel in de vollegrond als in kassen. Het recente weer heeft zijn tol geëist van de teelt in de volle grond en waarschijnlijk ook van de kassen. Er zijn ook problemen ontstaan op het logistieke vlak," aldus Miroslav Koberna, van de Tsjechische Food Chamber. Zo is er een tekort aan distributiemagazijnen in Nederland, wat zich vertaalt in zowel een vermindering van het aanbod als in stijgende prijzen.

Bron: novinky.cz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven