Dreigende voedseltekorten in Ethiopië als gevolg van sprinkhanenplaag

Nu Oost-Afrika kampt met de ergste sprinkhanenplaag van de afgelopen decennia en gewassen op grote schaal worden verwoest, dreigt er een tekort aan voedsel te ontstaan. Enorme zwermen sprinkhanen teisteren de regio en hebben een enorme impact op de lokale bevolking.

"We zijn geschokt en proberen ons tegen de aanvallen te wapenen maar dit lukt niet omdat het er teveel zijn," vertelt maïsteler Assefa Alemu uit de Ethiopische staat Amhara aan The National. “De sprinkhanen hebben onze gewassen verwoest waardoor ik mijn gezin niet kan voeden."

Alemu is niet de enige. De Voedsel- en landbouworganisatie van de VN noemt de plaag in de Hoorn van Afrika de ergste van de afgelopen 25 jaar en vreest dat deze de toch al zwakke voedselzekerheid in de regio ernstig in gevaar zal brengen. 

"Momenteel lijden 25,5 mln mensen in Burundi, Ethiopië, Kenia, Somalië, Zuid-Soedan en Oeganda al aan ondervoeding," zegt Lydia Zigomo van Oxfam. "Deze sprinkhanenplaag moet voor het nieuwe oogstseizoen, van maart tot juli, worden beheerst."

De woestijnsprinkhaan is een sprinkhanensoort die solitair leeft tot er een combinatie van omstandigheden ontstaat waardoor de sprinkhanen zich snel vermenigvuldigen en uitgroeien tot enorme zwermen. De woestijnsprinkhanen eten zo'n 2 gram voedsel per dag en kunnen in één dag tijd een afstand van 150 km afleggen. 

De huidige plaag heeft zich sinds eind juli al aan meer dan 235.000 hectare aan gewassen tegoed gedaan. De regering van Ethiopië meldt dat de plaag zich sinds oktober verspreid heeft over 125 districten in het land. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven