Bescheiden groei voor Britse supermarktsector

VK: Dave Lewis blijft tot en met september bij Tesco
Tesco heeft bekend gemaakt dat Dave Lewis tot het einde van september in de functie blijft van CEO. Dit geeft zijn opvolger Ken Murphy alle tijd om te voldoen aan een contractuele verplichting met betrekking tot een niet-concurrentiebeding. Tesco wekte eerder de indruk dat de wisseling van CEO in de zomer plaats zou vinden. Lewis heeft nu toegestemd om zijn dienstverband te verlengen tot 30 september. Ken Murphy, die eerder als commercieel directeur werkzaam was voor Walgreens Boots Alliance, zal vanaf 1 oktober als CEO aantreden.
Bron: retailanalysis.igd.com 

België: Jumbo breidt uit rondom Brussel
Jumbo heeft plannen voor een nieuwe vestiging in de buurt van Brussel. De Nederlandse keten kijkt naar een nieuwe locatie in Vilvoorde of Zaventem. De vijftiende en zestiende locaties van Jumbo in België bevinden zich in Hasselt en Lommel, in Belgisch Limburg. Er wordt nu gezocht naar nieuwe werknemers voor een winkel in de regio Vilvoorde-Zaventem. Deze regio is van groot strategisch belang gezien de grootste concurrent van Jumbo, Albert Heijn, hier al aanwezig is. Albert Heijn heeft Zaventem twee jaar geleden gebruikt om toegang te krijgen tot de Brusselse supermarktsector.
Bron: retaildetail.eu 

VK: Aldi opent logistiek centrum in East Midlands
Aldi heeft met een investering van £64mln (€75,8mln) een nieuw distributiecentrum geopend in Sawley, Derbyshire. De locatie van het logistieke centrum bevindt zich op een strategisch punt vlakbij Derbyshire, Nottinghamshire en Leicestershire. Volgens Aldi zal de faciliteit 80 vestigingen verspreid over de East Midlands ondersteunen. Ook zullen met de komst van het distributiecentrum 400 banen worden gecreëerd. Het centrum is Aldi's elfde dc in het Verenigd Koninkrijk en vormt een onderdeel van een plan om in totaal £1mld (€1,18mld) te investeren in nieuwe winkels, renovaties en verbeterde logistieke capaciteiten.
Bron: supplychainanalysis.igd.com 

Britse supermarkten laten klanten eigen containers meenemen
Waitrose en Marks & Spencer waren vorig jaar de eerste grote retailers die met nieuwe initiatieven kwamen, waarmee klanten eigen bakjes konden gebruiken om bepaalde producten te kopen. Het initiatief was een reactie op de zorgen van de consument met betrekking tot plastic afval door verpakkingen. In 2020 begint Asda met een soortgelijk plan. In mei zal bij een Asda-vestiging in Leeds het mogelijk zijn om eigen bakjes te vullen met door de klant benodigde levensmiddelen. De afzet van losse groenten en fruit en het verbannen van plastic bakjes zijn al langer steeds meer gemeengoed aan het worden binnen de Britse supermarktsector. Het concept van het vullen van door de klant zelf meegebrachte containers is echter een relatief nieuwe trend. Uit onderzoek van GlobalData komt naar voren dat 71,3% van de Britse consumenten bereid is om van services voor het aanvullen van eigen containers gebruik te maken. Hoewel over het algemeen deze initiatieven gezien worden als een manier om plastic afval terug te dringen en tot meer duurzaamheid te komen, zijn er ook twijfels over voedselveiligheid en verminderde houdbaarheid. Een van de voornaamste redenen waarom supermarkten levensmiddelen in plastic verpakken is om deze te beschermen en voedselverspilling tegen te gaan. Dit geldt in het bijzonder voor versproducten.
Bron: retailgazette.co.uk 

Thailand: Central Group neemt met Oostenrijks bedrijf Globus over
Central Group, de grootste retailer van Thailand, heeft aangegeven dat in samenwerking met het Oostenrijkse Signa de Zwitserse luxe warenhuisketen Globus wordt overgenomen, in combinatie met een aantal andere vaste activa. Voor de overname wordt meer dan 1mld Zwitserse francs (€933,1mln) neergelegd. De andere vaste activa betreffen stukken vastgoed van het eveneens Zwitserse Migros-Genossenschafts-Bund (MGB). 
Bron: reuters.com 

Spanje: Eroski rijgt meer omzet dankzij renovaties op Balearen
Eroski heeft aangegeven dat de gerenoveerde winkels op de Balearen hebben gezorgd voor meer omzet. In het eerste jaar dat deze winkels werden heropend hebben de winkels 13% meer omzet gegenereerd. De renovaties zijn onderdeel van een groter plan van Eroski om zijn commercieel netwerk te transformeren. Vorig jaar werden 27 winkels heropend naar het Contigo-concept. Daarmee is 70% van het netwerk op de Balearen tot dit winkelformat gerenoveerd. Het Contigo-concept plaatst meer nadruk op een verbeterde service naar de klant en op lokale versproducten. Zo worden volgens Eroski onder andere promotieacties beter afgestemd op de behoeftes van de consument.
Bron: esmmagazine.com 

Bescheiden groei voor Britse supermarktsector
De laatste cijfers met betrekking tot de Britse supermarktsector van het marktonderzoeksbureau Kantar laten zien dat de sector in de afgelopen 12 weken een bescheiden groei had van 0,3%. De afgelopen maand werd gekenmerkt door een campagne van de non-profit-organisatie Veganuary. De campagne moedigt consumenten aan om vooral veganistische producten te proberen. Dit heeft geleid tot de introductie van een aantal veganistische huismerken bij retailketens. Zo kwam Co-op met nieuwe producen onder het merk 'Gro', introduceerde Asda het merk 'Plant based' en zette ook Waitrose & Partners nieuwe vega-producten in de markt. Daarmee wordt duidelijk dat de Veganuary-campagne een significante impact heeft in de Britse sector. 
   In de afgelopen periode Ocado wederom de snelst groeiende supermarktketen. Jaar op jaar was de omzet van Ocado met 11,2% gestegen. Het marktaandeel van Ocado is met 0,2 percentagepunten gestegen tot 1,4%. Ook Lidl zag een sterke groei, met een toename in omzet van jaar op jaar 11,1%. De omzet van Aldi steeg met 5,7%, waarbij de omzet van alcoholische dranken en diepgevroren kant-en-klaarmaaltijden met 12% steeg. Van de vier grootste supermarktketens gaf Sainsbury's in deze periode wederom de sterkste prestaties. Wel daalde de omzet met 0,6% en viel het marktaandeel iets lager uit. Waar dit marktaandeel in 2019 in deze periode nog op 15,9% stond, was dit nu 15,8%. Het marktaandeel van Morrisons daalde in de afgelopen 12 weken jaar op jaar van 10,6% naar 10,3%. De omzet bij Asda daalde met 2,2%, waardoor het marktaandeel terugliep naar 14,9%. Co-op heeft sinds mei 2018 aanhoudende groei. De omzet was gestegen met 2,7%. Het marktaandeel van Tesco daalde met 0,4 percentagepunt naar 27,3%. De omzet daalde jaar op jaar met 0,9%. De omzet van Iceland steeg sneller dan die van de Britse supermarktsector als geheel, met 1,4%. Het marktaandeel bleef als gevolg hiervan gelijk ten opzichte van dezelfde periode in het vorige jaar. De omzet van Waitrose daalde jaar op jaar met 1,5%, terwijl het marktaandeel zakte van 5,1% naar 5,0%.
Bron: uk.kantar.com 

Otlob breidt uit in twee Egyptische regio's
Otlob, de marktleider van de Egyptische thuisbezorgsector, gaat uitbreiden in de gouvernementen Tanta en Mansoura. In beide regio's zijn vacatures geplaatst voor in totaal 2.000 chauffeurs. De aankondiging voor de uitbreiding is onderdeel van een plan van het bedrijf om de werkloosheid in Egypte aan te pakken. Met het einde van 2020 wil Otlob in alle gouvernementen van Egypte zich hebben geprofileerd. Op dit moment zijn 200 chauffeurs aangenomen. Het wervingsproces voor nieuw personeel is nog steeds in volle gang. In een verklaring heeft marketingmanager Karem Al-Olaby aangegeven dat Otlob onder het plan voor uitbreiding in 2020 zich richt op gebieden buiten de 26 steden waar het bedrijf nu al actief is. 
Bron: dailynewssegypt.com 

VS: GrubMarket breidt uit met bio-producten
De thuisbezorgstartup GrubMarket heeft de Californische leverancier Organic Harvest Network overgenomen om zo het huidige aanbod aan versproducten uit te breiden. De overname van Organic Harvest Network is de vierde acquisitie in twee maanden tijd. Vorige maand nam GrubMarket al Eating with the Seasons Inc. en EJ Food Distributor Inc., terwijl in december 2019 Doorganics onder de paraplu van GrubMarket werd geplaatst. Organic Harvest Network vertegenwoordigt een aantal telers en is verantwoordelijk voor het plannen van alle oogsten, het genereren van omzet en het organiseren van marketing, logistiek en boekhouding omtrent alle telers. Volgens GrubMarket is de organisatie met name een aanwinst wegens het softwareplatform waar gebruik van wordt gemaakt. Dit platform is specifiek ontwikkeld om telers te ondersteunen.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: Kroger is beste bedrijf onder ondernemingen voor vrouwen
Kroger is voor het zesde jaar op rij verkozen tot een van de beste bedrijven voor vrouwelijke ondernemers in de VS. De jaarlijkse index Top Corporations for Women's Business Enterprises wordt samengesteld door de Women's Business Enterprise National Council (WBENC). De ranglijst vermeldt bedrijven die zich hard maken voor het betrekken van door vrouwen gerunde ondernemingen bij de eigen leveringsketen. Volgens Angel Colón van Kroger is diversiteit voor de retailgroep een kernwaarde van de bedrijfscultuur en een integraal punt van de zakelijke strategie. "Meer dan de helft van ons werkleger bestaat uit vrouwen, als ook 31% van ons hogere management. We hebben ons sterk toegelegd op het vergroten van het aantal door vrouwen geleide bedrijven in de leveringsketen van Kroger. We zijn er trots op dat deze doelbewuste aanpak voor meer inclusiviteit ons wederom de prestigieuze erkenning van de WBENC heeft opgeleverd".
Bron: prnewswire.com 

VS: Farmstead breidt Refill & Save-programma uit
De online supermarktketen Farmstead heeft zijn Refill & Save-programma verder uitgebreid. Met dit programma kunnen consumenten voor bepaalde alledaagse producten significante kortingen krijgen. De korting geldt voor producten die de klant minstens een keer bij een van de vorige twee bestellingen heeft aangeschaft. Het programma was voorheen alleen beschikbaar voor klanten die wekelijks bij Farmstead boodschappen bestelden. Enkele producten die onder het Refill & Save-programma vallen zijn melk, eieren, brood en verse groente en fruit.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: Earth Fare sluit alle winkels
De op gezonde levensmiddelen gerichte supermarktketen Earth Fare gaat al zijn winkels sluiten. De winkels van Earth Fare zijn verspreid over tien Amerikaanse staten. "Voortdurende uitdagingen in de retailsector hebben het bedrijf gehinderd in de eigen ontwikkeling. Ook is Earth Fare hierdoor niet in staat geweest zijn schulden af te lossen", aldus een verklaring van de keten. "We hebben de moeilijke doch noodzakelijke keuze gemaakt om een executieverkoop van onze inventaris in te zetten. Verder zullen we op zoek gaan naar geschikte kandidaten voor de overname van onze filialen." Earth Fare werd financieel ondersteund door het investeringsbedrijf Oak Hill Capital. Het bedrijf is de derde supermarktketen die in korte tijd in de VS zijn deuren heeft moeten sluiten.
Bron: cbsnews.com 

Canada: Organic Garage levert aan huis met Cornershop
Organic Garage ontwikkelt zich in de online supermarktsector. De zelfstandige biologische supermarktketen is een samenwerkingsverband aangegaan met Cornershop. Cornershop is een app voor thuisbezorging, die in de herfst van 2019 werd overgenomen door  Uber. Door de samenwerking kunnen klanten in de omgeving van Toronto boodschappen van Organic Garage binnen een uur aan huis laten bezorgen. Volgens Organic Garage-CEO Matt Lurie is het belangrijk voor iedere retailer om te zien hoe het huidige en toekomstige klantenbestand op de beste manier tegemoet kan worden gekomen. Ook moet worden bepaald hoe de klantenbasis het beste verder kan worden ontwikkeld. "De samenwerking met Cornershop laat ons dit allebei doen", aldus Lurie in een persverklaring.
Bron: canadiangrocer.com 

Instacart-werknemers in Chicago vormen vakbond
Instacart-medewerkers in de bij Chicago gelegen voorstad Skokie hebben via een lokale afdeling van United Food and Commercial Workers een eigen vakbond gevormd. Hierdoor hebben de Instacart-werknemers een sterkere onderhandelingspositie dan voorheen. Op dit moment zijn slechts 15 werknemers aangesloten bij de vakbond. De werknemers zijn allen werkzaam bij een supermarktvestiging van de keten Mariano's. Het is echter voor het eerst dat personeel van Instacart op deze manier een eigen vakbond vormt. Dit heeft mogelijk gevolgen voor zaken als het werktempo, de omloopsnelheid van werknemers en het ondoorgrondelijke algoritme waarmee Instacart-medewerkers worden beoordeeld. Instacart heeft in een verklaring aangegeven dat de vakbond zal worden erkend en dat er in goed vertrouwen over de collectieve arbeidsovereenkomst zal worden onderhandeld. Ook meldde Instacart dat het bedrijf de rechten respecteert van werknemers die zich willen verenigen in een vakbond.
Bron: engadget.com 

VS: Intercontinental Exchange onderzocht overeenkomst met eBay
Intercontinental Exchange Inc (ICE), de eigenaar van de New York Stock Exchange, heeft aangegeven dat het e-commercebedrijf eBay Inc is benaderd om een aantal mogelijkheden te verkennen. De verklaring van ICE kwam nadat eerder anonieme bronnen bekend hadden gemaakt dat ICE met eBay in gesprek is gegaan over een mogelijke overname. De overname zou een waarde hebben van meer dan $30mld (€27,2mld) en zou hebben geleid tot een significante afwijking van de kernactiviteiten van ICE met betrekking tot de financiële markt. Verder zou de overname een beroep doen op de technologische expertise van ICE met betrekking tot het beheren van markten. Op deze manier zou het marktplatform van eBay efficiënter kunnen worden gebruikt. Het online platform van eBay verbindt internationaal particuliere kopers en verkopers.
Bron: reuters.com 

VS: Vier Foodtown-winkels gerenoveerd tot The Fresh Grocer
Vier Foodtown-supermarkten in New Jersey worden in februari heropend onder het merk van The Fresh Grocer. De vier supermarkten zijn in handen van Nicholas Markets. The Fresh Grocer is een geregistreerd handelsmerk van de coöperatie Wakefern Food Corp. De winkels worden afzonderlijk heropend op 14, 21 en 28 februari en op 6 maart.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: Lucky’s Market verkoopt meer winkels
De failliete supermarktketen Lucky’s Market heeft overeenkomsten gesloten met de ketens Southeastern Grocers, Seabra Foods en Hitchcock’s Markets voor de overname van zeven winkels in Florida. Het in Jacksonville, Florida gevestigde Southeastern Grocers neemt Lucky's-vestigingen over in Naples, Fort Meyers, Gainesville, Lake Mary en Melbourne. Het in Union, New Jersey gevestigde Seabra Foods krijgt de Lucky's-locatie in Hunters Creek in handen. Hitchcock's Markets, dat in Alachua, Florida is gevestigd, neemt de winkel van Lucky's in St. Petersburg over.
Bron: progressivegrocer.com 

Canada: Empire ondersteunt startups met District Ventures
Empire Company Limited is een samenwerkingsverband aangegaan met District Ventures om Canadese startups te helpen om hun producten in schappen te krijgen. Empire sponsort het Accelerator-programma van District Ventures en de dochteronderneming District Ventures Kitchen. Ketens van Empire zoals Sobeys, IGA, Safeway, Farm Boy en FreshCo gaan verder de startups helpen met coaching. Uiteindelijk krijgen de lokale ondernemingen de gelegenheid om hun producten in het assortiment van de Empire-ketens te plaatsen.
Bron: canadiangrocer.com 

VS: Kroger schrijft voeding als medicijn voor
Kroger is begonnen met een programma, waarin huisartsen bepaalde voedingsmiddelen als medicijn voor kunnen schrijven. De voorgeschreven levensmiddelen kunnen vervolgens onder begeleiding van een diëtist van Kroger bij een filiaal worden opgehaald. Het pilotproject werd in de lente van vorig jaar ingezet en is nu overgegaan in een tweede fase. Op deze manier heeft onder andere een huisarts in Cincinnati dieetadviezen gegeven aan diabetici en deze doorverwezen naar voedselexperts bij een Kroger-supermarkt in Forest Park, Ohio. De diëtisten van de betreffende Kroger-locatie geven persoonlijke adviezen op basis van de aantekeningen van de arts, waarmee de patiënt beter de suikerziekte onder controle kan houden.
Bron: supermarketnews.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven