Vanwege tijdelijk Chinees verbod

Dragonfruit uit Vietnam zoekt afzetmarkt

De uitvoer van verschillende tuinbouwproducten uit Vietnam naar China is tijdelijk gestopt, omdat China de grenspoorten heeft gesloten vanwege het coronavirus. Telers en exportbedrijven moeten nu op zoek naar andere afzetmarkten.

Dit treft met name de dragonfruitsector in de provincies Binh Thuan, Long An en Tien Giang. Meer dan 1 ha van Nguyen Duy Khang, evenals andere boomgaarden in het Ham Thu an Nam District, is klaar voor de oogst, maar tot nu toe is er geen handelaar om aan te verkopen.

Vorige week kostte dragonfruit meer dan VND20.000 (0,78 euro) per kilogram, maar nu is de prijs gedaald tot VND5.000-VND6.000 (0,20 euro-0,24 euro) per kilogram. De prijs van eerste klas dragonfruit voor de export is slechts VND10.000 (0,40 euro) per kilogram, maar de handelaars hebben geen interesse om te kopen.

Niet alleen telers maar ook fruitexporteurs staan onder grote economische en financiële druk. De eerste zendingen dragonfruit gingen op 27 januari weg voor VND 30.000 (1,17 euro) per kilo. Maar na twee dagen wachten aan de Chinese grens werd duidelijk dat invoer niet mogelijk was vanwege het coronavirus.

Het kost een vermogen om al het dragonfruit weer terug te transporteren en te conserveren. Het is tevens niet duidelijk of China weer gaat inkopen en wanneer dat zou zijn. Uiteindelijk is het dragonfruit naar de noordelijke provincies van Vietnam vervoerd, waarna het werd verkocht op de handelsmarkten om zo het verlies enigszins te beperken. Niet alleen dragonfruit, maar ook de negen andere soorten fruit die naar China mogen worden geëxporteerd, ondervonden dezelfde problemen.

Het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling van de provincie Binh Thuan zei op 3 februari dat de provincie momenteel ongeveer 100.000 ton dragonfruit heeft die ze niet mogen exporteren. Het ministerie verzoekt telers om het gebruik van kunstlicht te beperken, waarmee telers proberen om de oogsttijd te verlengen in afwachting van de heropening van de Chinese markt.

Het ministerie van Industrie en Handel van de provincie Binh Thuan heeft vijf oplossingen aangedragen om dragonfruit te 'redden':

  1. het verhogen van de binnenlandse consumptie
  2. koeling
  3. de verwerking
  4. het zoeken naar andere markten
  5. het voorstellen van steun van de staat bij het kopen en opslaan van dragonfruit. 

Helaas kunnen volgens een artikel op sggpnews.org.vn tuinbouwproducten voor export naar China om verschillende redenen, waaronder diverse normen, niet naar andere markten worden geëxporteerd. Bovendien zijn tuinbouwproducten uit andere landen ook tijdelijk stopgezet, zodat deze ook op zoek gaan naar andere markten. Daarom kan dragonfruit alleen nog maar op de binnenlandse markt vertrouwen. Telers en exportbedrijven hebben dringend behoefte aan een consumptiemarkt voor dit gewas.

[VND100 = €0,0039]


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven