Spaanse en Egyptische zoete aardappelen zorgen voor uitdagingen op exportmarkt

De teelt van zoete aardappelen in de Verenigde Staten in 2019 was goed, maar niet zo goed als telers hoopten. Dit is de algemene consensus over 2019, dat volgt op een tegenvallend seizoen in 2018. Joshua Wright van Ham Farms (Snow Hill, North Carolina, VS): "Vorig seizoen konden we, ondanks de moeilijke omstandigheden in het seizoen 2018, wel van gewas naar gewas gaan, maar het was echt krap. Het groeiseizoen van dit jaar was niet zo gunstig als we hadden gehoopt, en de voorraden zullen ook klein zijn - hoewel we volgens onze ramingen dit jaar weer zouden moeten kunnen gaan oogsten."

Goede binnenlandse markt, moeilijke exportmarkt
De zoete aardappelen van North Carolina zijn zowel voor de binnenlandse als de internationale markt bestemd. Dit jaar is het merendeel van de aardappelen tot nu toe in de VS gebleven, aldus Wright: "De prijzen hier in de Verenigde Staten zijn goed, maar de exportprijzen rechtvaardigen niet de transittijden, het risico en andere aspecten van het exportproces."

De reden voor de lagere prijsstelling op de internationale markt is de lagere prijsstelling voor de Spaanse en Egyptische gewassen. De Europese markt heeft volgens Wright dit jaar veel van deze gewassen opgenomen in plaats van de Amerikaanse zoete aardappelen. "De Spaanse en Egyptische gewassen waren dit jaar van een goede kwaliteit, hoewel we hebben gehoord dat er gedurende het hele seizoen enige inconsistentie in de kwaliteit is geweest. Maar hun prijzen zijn veel lager dan die van ons en voor klanten die zeer prijsgericht zijn kunnen we gewoon niet concurreren. Er zijn altijd klanten die specifiek op zoek zijn naar de Amerikaanse zoete aardappelen, maar als klanten hun bestellingen alleen op basis van de prijs doen, kan het Amerikaanse product niet concurreren met dat van Spanje en Egypte."

Het Spaanse en Egyptische seizoen loopt momenteel ten einde en dit biedt een uitgelezen kans voor de VS om zich meer te richten op hun export. "Met Fruit Logistica deze week zijn we in staat om in contact te komen met onze Europese klanten, die onze grootste exportmarkt vormen, en we verwachten dat we onze volumes die naar het buitenland gaan, binnenkort kunnen vergroten."

Klimaatuitdagingen
Ham Farms heeft zijn areaal stabiel gehouden - er is niets vanaf gegaan en niets bijgekomen. "Ook al neemt de vraag toe, onder normale groeiomstandigheden zouden de opbrengst en de kwaliteit in de loop van het jaar moeten verbeteren," zegt Wright. Helaas hadden de seizoenen 2018 en 2019 geen normale groeiomstandigheden. "Dit seizoen evenaarde de omstandigheden van 2018, maar op kleinere schaal," zegt Wright.

Dit seizoen hebben veel telers, vanwege de lage volumes van het seizoen 2018, vroeg geplant en vroeg geoogst om een gat in het aanbod te voorkomen. "Dit veroorzaakte wel wat problemen met de grootte, en over de hele linie en in de hele sector zal grootte dit seizoen een uitdaging zijn," zegt Wright. Gelukkig heeft Ham Farm eigen pureer- en dehydratiefaciliteiten, waardoor ze de mogelijkheid hebben om al hun zoete aardappelen te verwerken. "We oogsten alle zoete aardappelen, ook de aardappelen die geen optimale grootte of kwaliteit hebben. Deze brengen we naar onze verwerkingsinstallaties, en dit stelt ons in staat om ons hele gewas te gebruiken."

"Onze voornaamste focus ligt bij onze vaste klanten. Het opbouwen van langdurige zakenrelaties laat zien dat je betrouwbaar bent in goede en slechte tijden, en dat is voor ons het belangrijkste."

Groei biomarkt 
Ham Farms brengt biologische aardappelen op de markt onder het label Prime Organics. "Ham's Yams is ons label voor de conventionele zoete aardappelen, maar we wilden onze biologische aardappelen echt onderscheiden en daarom hebben ze hun eigen label. We hebben een enorme groei gezien van bewerkte biologische producten; de gepureerde biologische producten zijn bijvoorbeeld omhooggeschoten. De versmarkt is echter minder gegroeid door de hoge prijzen, die gelden voor zowel de conventionele als de biologische zoete aardappelen."

Fruit Logistica 2020
Europa is de grootste exportbestemming voor de producten van Ham Farms, die verder gaan dan alleen zoete aardappelen. "We hebben het netwerk om allerlei producten te exporteren, niet alleen zoete aardappelen," zegt Wright.

Het bedrijf zal op de Fruit Logistica deel uitmaken van het Amerikaanse paviljoen in Hal 23, A-10. "We kijken ernaar uit om te zien waar de trends in de markt zijn, zoals op het gebied van de grootte en de prijsstelling. Natuurlijk zijn we altijd op zoek naar het vergroten van ons marktaandeel en het vinden van nieuwe zakenrelaties. En we zijn geïnteresseerd in het betreden van nieuwe marktsegmenten. Over het algemeen is de beurs altijd erg gunstig voor ons en het is bijna onmogelijk om de beurs te verlaten zonder nieuwe connecties of nuttige informatie," besluit Wright.

Ham Farms is op de Fruit Logistica 2020 te vinden in Hal 23, A-10.

Voor meer informatie:
Joshua Wright
Ham Farms
+1 (252) 747-8200
joshua@hamfarms.com
www.hamfarms.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven