Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rijk Zwaan introduceert nieuw saladeconcept

Salanova Teenleaf is een nieuw saladeconcept. Deze ‘tiener’ zit in omvang precies tussen babyleaf en een volwassen krop in en combineert kenmerken van twee werelden. In de VS en Australië wordt deze sla met succes in de vollegrond geteeld, machinaal geoogst en direct verwerkt in verse slamixen. Op de Fruit Logistica 2020 introduceert het groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan een reeks nieuwe rassen voor de hydroteelt.

Het saladeconcept is een spin-off van de Salanova ‘one cut, ready’ sla, vertelt Bauke van Lenteren, Specialist Fresh Cut. “Salanova Teenleaf is een teelt- en verwerkingsmethode voor verse slamixen. Teenleaf wordt op hoge dichtheid zowel buiten als binnen geteeld en machinaal geoogst. In een iets later stadium dan babyleaf, met daardoor een hogere opbrengst. Snijderijen verwerken de losse blaadjes direct in aantrekkelijke slamixen voor de consument, met minder productverlies dan met een volwassen krop. De blaadjes zijn steviger dan babyleaf, maar nog steeds ‘forkable’ voor de consument.”

Van VS en Australië naar Europa
Salanova Teenleaf heeft in de Verenigde Staten en Australië, waar verse slamixen een aanzienlijk marktaandeel hebben, zijn waarde bewezen. Convenience bedrijven verwerken de machinaal geoogste slablaadjes ter plaatse in mixen.

“Naast het efficiencyvoordeel is ook de reactie van consument positief. Teenleaves geven door hun stevigheid meer 3D-volume op het bord, een eigenschap die de horeca zeer waardeert.” Van Lenteren vertelt dat Europese partners de efficiëntere teelt- en procesmethode ook implementeren. “Spaanse slaproducenten leveren machinaal geoogste Teenleaf aan snijderijen in het Verenigd Koninkrijk. Ook dankzij rassen met de Knox -eigenschap, die zorgt dat de sla niet roze verkleurt op het snijvlak.”

Teenleaf-rassen voor hydroponics
Rijk Zwaan introduceert een reeks Salanova Teenleaf-rassen specifiek voor de wereldwijd sterk groeiende hydroteelt. Peter Sonneveld, Specialist Hydroponics: “Wij merken dat snijderijen op zoek zijn naar een schoon product zonder residu, dat jaarrond beschikbaar is en lokaal kan worden geteeld. Hydroponics is een antwoord op deze vraag. Producenten kunnen Salanova Teenleaf-rassen op verschillende hydroponic-systemen telen. Teenleaf is uiterst geschikt voor machinaal oogsten en levert een hoog rendement in kilo’s per m2 per jaar op.” 

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
info@rijkzwaan.com
www.rijkzwaan.com

Publicatiedatum: