Bart Nemegheer, De Aardappelhoeve

“Groeiende export doet aardappelprijzen licht stijgen”

Tholen – “De aardappelmarkt is in beweging. Vanwege de groeide export stijgen de prijzen elke week lichtjes. Voor een mooie kwaliteit consumptieaardappel is er veel vraag. Ook in Frankrijk is de markt goed, omdat Spanje momenteel veel Franse aardappelen koopt”, vertelt Bart Nemegheer van De Aardappelhoeve. “Ook de vraag van de industrie is lichtjes aan het stijgen, maar die hebben nog altijd last van partijen die minder goed bewaarbaar zijn. Hierdoor stijgt die prijs wat voorzichtig.”


Ruben en Bart Nemegheer van De Aardappelhoeve

Vanwege de weersomstandigheden van afgelopen najaar kon de Europese aardappelsector vrij laat pas rooien. Hierdoor ontstonden er wat bewaarproblemen tijdens de jaarwisseling. “Vanwege het natte weer waren er wat partijen die slecht droogden en snel gingen rotten. Inmiddels zijn al die aardappelen al geruimd”, aldus Bart. “In België zijn inmiddels alle aardappelen gerooid, maar we hebben dit jaar wel wat lagere opbrengsten dan gemiddeld. De hoge temperaturen tijdens de zomer hebben zeker impact gehad op de productie.”

“Zoete aardappelen blijft een groeiverhaal. De verkoop zit sterk in de lift en het product is inmiddels overal te verkrijgen. Zoete aardappel is een veelzijdig product, waardoor veel mensen het graag consumeren. Vroeger werd zoete aardappel gezien als een exotisch product, maar tegenwoordig groeit het gewoon op eigen bodem. We zien dat veel aanbieders overstappen op Belgische zoete aardappel in plaats van het importproduct. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor de afnemers als de consumenten”, zegt Nemegheer. “Hoewel de teelt van zoete aardappelen nog in de kinderschoenen staat, doet het product het goed in de Belgische bodem. We zijn momenteel bezig met pionierswerk door te kijken welke variëteiten hier het best aarden, maar tot nu toe doet de zoete aardappel het hier zeer goed.”

De Aardappelhoeve is aanwezig op de Fruit Logistica en staat in Hall 27/A-08.

Voor meer informatie:
Bart Nemegheer
De Aardappelhoeve
Putterijstraat 7A
8700 Tielt (België)
+32 (0)477 29 17 84
bart@deaardappelhoeve.be
www.deaardappelhoeve.be 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven