Teelt van zuurzak doet intrede in Spanje

De Spaanse provincie Malaga geniet van een uniek klimaat waardoor het een van de enige Europese regio's is waar tropisch fruit kan worden geteeld. De avocado en mango uit Malaga zijn in Europa al goed bekend, maar er groeit nog meer tropisch fruit in de Andalusische provincie, zoals sterfruit, pitaja, passievrucht, lychee, longan, pawpaw of lucuma.

Het Instituut voor Subtropische en Mediterrane Tuinbouw (IHSM) La Mayora onderzoekt nu of ook zuurzak (annona muricata) kan gedijen in de provincie. Er is immers behoorlijk wat interesse in het fruit wegens de vermeende gezondheidsvoordelen ervan.

De zuurzak lijkt op een cherimoya en is afkomstig uit de tropische zones van Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De vrucht kan tot 4 kilo wegen en de boom 10 meter hoog worden. Het fruit dat momenteel in Spanje wordt verkocht, is importproduct waarvan de prijs kan oplopen tot meer dan 40 €/kilo.

La Mayora is er dit jaar in geslaagd een eerste kleine oogst zuurzak te bekomen op haar proefterreinen in Algarrobo. Toch is het nog te vroeg om zicht te krijgen op het aanpassingsvermogen van het gewas aan het Zuid-Spaanse gebied. IHSM voert haar proefteelt uit in verwarmde glazen en foliekassen.

De analyse van de eigenschappen van de verschillende variëteiten zal nog een aantal jaren in beslag nemen, alsook de beoordeling van de productiviteit en de bepaling van de ideale teeltomstandigheden en -technieken.

Iñaki Hormaza, onderzoeker en hoofd van de afdeling Subtropische Fruitteelt van IHSM La Mayora, bevestigt echter dat de eerste conclusies veelbelovend zijn. "We werken met zaden van verschillende oorsprong en we proberen de teelt te optimaliseren, inclusief gewasbeheer en handmatige bestuiving," legt Hormaza uit.

In Spanje worden er inmiddels door verschillende wetenschappelijke instellingen en universiteiten studies uitgevoerd om de gezondheidseigenschappen te onderzoeken die eraan worden toegeschreven.

Bron: diariosur.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven