Nieuwe EU-verordening bemoeilijkt export Dominicaanse bio-bananen

Julio César Estévez Guzmán, de voorzitter van de Dominicaanse Vereniging van Bananentelers (Adobanano), meldt dat de EU wijzigingen heeft doorgevoerd in het protocol betreffende de bananenimport die een bedreiging kunnen vormen voor het voortbestaan van de Dominicaanse bioteelt. Op 14 januari werd het land op de hoogte gebracht dat vanaf 3 februari het controlecertificaat (Certificate of Inspection – COI), dat de lading vergezelt, in de haven moet worden afgeleverd voordat het schip vertrekt.

Momenteel wordt dit certificaat 5 of 6 dagen na het laden van de containers naar de koper gestuurd. Volgens Estévez Guzmán laten de procedures niet toe om die deadline in te korten en aan de nieuwe vereiste te voldoen.

De voorzitter van de vereniging vertelt dat het verpakken en het samenstellen van de lading vijf dagen in beslag neemt. Als de lading verpakt is, maakt de exporteur de factuur op en zendt hij die op naar een buitenlands certificeringsbedrijf, dat maximaal twee dagen de tijd heeft om de nodige vaststellingen te doen en het certificaat af te leveren. Gezien deze procedure en gezien het feit dat een vrachtschip niet langer dan 36 uur in de haven blijft aangemeerd, vreest de directeur dat het fruit op het dok blijft liggen. Het controlecertificaat komt immers onmogelijk op tijd aan.

Er is nog een andere optie, zo zegt Estévez Guzmán. De lading kan altijd zonder certificaat verzonden worden, maar dan wordt de bio-banaan als conventioneel product afgezet en dat scheelt toch een kleine €2 per doos van 18,14 kilo. Volgens cijfers van de vereniging Adobanano, die ongeveer 1.800 bananentelers in het hele land vertegenwoordigt, worden wekelijks ongeveer 380.000 dozen bananen geëxporteerd, waarvan 80% bio-bananen.

De voorzitter klaagt ook over het feit dat de bananentelers een nieuw certificaatschema moeten uitdokteren aangezien de EU vanaf 2021 eist dat elke teler die in het bezit is van meer dan 5 hectare beschikt over een individueel exporteurscertificaat. Momenteel mogen telers die minder dan 30 hectare hebben, zich groeperen en onder eenzelfde certificaat exporteren. Een eigen certificaat kost jaarlijks ongeveer €1350.

Bron: diariolibre.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven