speciaal voor verwerking

Nieuwe aardappelrassen met lagere acrylamide

Volgens Mary Ellen Camire, hoogleraar Food Science and Human Nutrition aan de universiteit van Maine, Orono (VS), hebben frites gemaakt met de nieuwe aardappelrassen AF4296-3 en Easton veel lagere gehaltes aan een mogelijke kankerverwekkende stof dan frites die gemaakt worden van het populaire ras Russet Burbank.

Acrylamide is een mogelijk kankerverwekkende stof in gebakken aardappelen. Tijdens het frituurproces vormt de chemische stof zich uit suikers en een aminozuur dat van nature in aardappelen zit. 

De nieuwe aardappelvariëteiten worden niet goudbruin als ze worden gebakken. Ze worden witachtig en niet goudachtig. Volgens Camire hebben ze echter wel de knapperige textuur, de bekende smaak en de geur van vers gebakken frites.

47 proefpersonen beoordeelden dat het aroma, de smaak en de textuur van frites gemaakt met AF4296-3 en Easton-aardappelrassen vergelijkbaar zijn met Russet Burbank-frites. Alleen de witachtige kleur van de nieuwe rassen viel niet zo in de smaak bij de proefpersonen.  Camire zegt dat er waarschijnlijk een onderwijs- of publiciteitscampagne nodig is om consumenten te laten weten wat de voordelen zijn van deze wit gebakken frites.

Phys.org citeert Camire: "Acrylamide komt voor in veel voedingsmiddelen die gebakken, geroosterd of gefrituurd worden. Omdat frituren de meest populaire methode voor het bereiden van aardappelen is, wilden we een veiliger alternatief voor de consument, ontwikkeld met de traditionele veredelingsmethoden. Het heeft jaren geduurd om de consument te overtuigen om over te schakelen van volle melk naar magere melk. Hopelijk zal het niet zo lang duren voordat de consument deze frites accepteert."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven