Iets meer omzet in 2019 voor Griekse supermarktsector

Iets meer omzet in 2019 voor Griekse supermarktsector
De supermarktomzet van Griekenland is in 2019 iets toegenomen, hoewel de toename minder was dan in voorgaande jaren. Dit blijkt uit onderzoek van IRI Hellas. De voorlopige prognose voor de omzet van 2020 is vrij pessimistisch. Volgens de onderzoekers van IRI Hellas is het besteedbaar inkomen van Griekse consumenten nog niet significant verbeterd. Ook heeft Griekenland te maken met vergrijzing. De cijfers van IRI Hellas werden gepresenteerd door commercieel directeur Panayiotis Boretos. In 2019 stond de omzet van zogeheten fast moving consumer goods (FMCG) op €5,44mld. Jaar op jaar is dat een toename van 1,7% ten opzichte van de €5,35mld in 2018. Het grootste deel van de supermarktomzet werd verkregen door de afzet van wasmiddelen, verpakte levensmiddelen, huishoudelijke producten en producten voor persoonlijke hygiëne. Als ook de afzet van producten in bulk wordt meegerekend, zoals van groente, fruit, vlees en verse vis, zou de omzet over 2019 zijn toegenomen met 2,4%. Volgens Boretos zou dit dan voornamelijk komen door de hogere prijzen voor vlees en niet zozeer door de toename in volume van de omzet. Daarbij zou ook in dit geval de omzettoename kleiner zijn dan in 2018, toen er op deze wijze sprake was van een omzetstijging van 2,7%.
Bron: ekathimerini.com 

Minder retailomzet in Japan
De Japanse retailomzet is in december met 2,6% gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Het Japanse ministerie van economie, handel en industrie heeft statistieken bekend gemaakt met betrekking tot de retailsector. Deze cijfers staan in schril contrast met de prognose van analisten, die gemiddeld uitgingen van een afname van 1,8%. In november nam de retailomzet jaar op jaar af met 2,1%
Bron: insideretail.asia 

Start-ups ruimen het veld binnen Russische thuisbezorgsector
De concurrentie binnen de Russische online thuisbezorgsector wordt steeds feller. In de afgelopen weken hebben drie Russische startups binnen deze sector het veld moeten ruimen. De online supermarktsector van Rusland wordt steeds groter en verschillende grote strijden met elkaar om de positie van marktleider. De drie startups Golama, Foodza en Superbro bleken niet in staat met winst te draaien of om een levensvatbaar bedrijfsmodel te creëren, ondanks dat verschillende grote investeerders miljoenen in de ondernemingen hadden gestoken. Het investeringsbedrijf VEB Ventures herriep zijn plannen voor een kapitaalinjectie van $7mln (€6,33mln) in Golama. Volgens VEB zouden de risico's te hoog zijn. Foodza, een startup gericht op het direct leveren van verse AGF aan retailers en de horeca, ging failliet ondanks een financiering van $1mln (€903.670) in 2018 vanuit de investeerders Mail.Ru, Larix VC en FJ Labs. Superbro is een afsplitsing van de koeriersdienst Dostavista en stopte in januari. De oprichters hoopten op een enorme groei, nadat eerder ijverig was gewerkt aan een netwerk van zo'n 1.200 retailers.
Bron: themoscowtimes.com 

Mogelijke stakingen bij Finse supermarkten
De vakbond PAM dreigt met stakingsacties tijdens de Finse wintervakantie. Een staking in deze periode heeft in potentie ernstige gevolgen voor zowel retailers als bedrijven in de vastgoedsector. Mogelijk zijn er bijna 50.000 werknemers bij de staking betrokken, waardoor supermarktketens als S Group's hypermarktketen Prisma twee dagen volledig stil komen te liggen. De staking zou volgens PAM op 18 februari beginnen bij het logistieke bedrijf Inex Partners en daar doorlopen tot 21 februari. Dit zou gevolgen hebben voor de logistieke centra van S group in Sipoo en Kerava in het zuiden van Finland. Zodoende zouden de Prisma-vestigingen van 20 tot 21 februari niet open kunnen gaan. In dezelfde week gaan werknemers in de vastgoedsector het werk neerleggen in regio's zoals Lapland, Kainuu in het oosten van Finland, het midden van het land en Ostrobothnia in het westen. Daarna worden mogelijk nog meer stakingen georganiseerd
Bron: yle.fi 

Aantal online marktplaatsen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland verdubbeld
Het aantal online marktplaatsen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is in de afgelopen vijf jaar verdubbeld. In 2015 waren er slechts 81 online marktplaatsen, waarvan alleen de internationale online retailers Amazon en eBay enige relevantie hadden. Dit aantal is nu uitgegroeid tot 173 online sites. Nu steeds meer online retailers actief worden, krijgen Amazon en eBay geleidelijk aan steeds meer concurrentie.
Bron: ecommercenews.eu 

Italië: Supermercato24 krijgt €11mln voor online uitbreiding
De Italiaanse startup Supermercato24 heeft voor €11mln aan financiering verkregen, om zijn online marktplaats in Italië uit te breiden. Ook wordt gewerkt aan een online platform vanuit een eigen afdeling in Polen. De online activiteiten zijn verder gericht op heel Europa. Supermercato24 is een belangrijke speler binnen de Europese online supermarktsector. Het platform biedt klanten de mogelijkheid om bestellingen door orderpickers samen te laten stellen en deze op de dag zelf aan huis te laten bezorgen. Er kan daarbij gekozen worden voor een favoriete supermarktketen, mits deze op het platform van Supermercato24 is aangesloten. Zodoende geeft het platform meer mogelijkheden voor fysieke winkelketens om hun assortiment ook online aan te bieden, zonder dat hierbij extra investeringskosten nodig zijn. Het platform van Supermercato24 is gebruiksvriendelijk en laat zich makkelijk integreren bij verschillende retailers. Er kan gebruik worden gemaakt van meerdere verschillende betaalsystemen en logistieke methodes. Het internationale team van Supermercato24 bestaat nu uit ongeveer 140 werknemers. Het bedrijf heeft drie kantoren verspreid over Milaan, Verona en Warschau en heeft plannen om aan het einde van dit jaar naar meerdere landen uit te breiden.
Bron: eu-startups.com 

Indonesië: Blibli.com introduceert kassavrije winkel
De Indonesische online retailer Blibli.com heeft voor zijn fysieke winkelketen BlibliMart zijn eerst kassavrije winkel geopend. BlibliMart is een aanvulling op de online kernactiviteiten van het bedrijf, die met name gericht zijn op jonge consumenten die op zoek zijn naar een snelle, goedkope winkelervaring. Volgens onderdirecteur Fransisca Krisantia Nugraha maat 66% van alle consumenten van zowel online als offline retailkanalen. "Daarom zorgt een fysieke winkel er hopelijk voor dat deze consumenten bij ons terecht komen", aldus de onderdirecteur.
Bron: pymnts.com 

Minder omzet in december voor Duitse retailsector
In december is de omzet van de Duitse retailsector meer afgenomen dan aanvankelijk werd verwacht. De cijfers wekken de indruk dat de consumptie door particulieren in Duitsland, de grootste economie van Europa, in de laatste maand van het jaar aan kracht heeft ingeboet. De retailomzet daalde in december met 3,3%, zo blijkt uit informatie van het Duitse federale bureau voor de statistieken. In november daalde deze met 1,6%. Analisten van Reuters waren uitgegaan van een daling van 0,5%. 
Bron: esmmagazine.com 

VS: erkenning voor golftoernooi van Meijer
Een golftoernooi dat door de supermarktketen Meijer wordt georganiseerd, de 2019 Meijer LPGA Classic, heeft officiële erkenning gekregen als het meest familievriendelijke golfevenement. Ook is het toernooi geroemd wegens de culinaire ervaring voor bezoekers. De onderscheidingen Most Family Friendly en Best "Foodie" Experience on Tour werden uitgereikt tijdens de Gold Driver Awards door partners die aan de golffederatie LPGA verbonden zijn. Volgens Meijer-CEO Rick Keyes behoren de onderscheidingen eigenlijk toe aan de gemeenschap. "De LPGA Classic is uitgegroeid tot wat het nu is dankzij de enorme ondersteuning vanuit de lokale gemeenschap. Deze erkenning is een getuigschrift voor onze vrijwilligers en al het werk dat zij in de afgelopen zes jaar in dit evenement hebben gestoken."
Bron: prnewswire.com 

VS: Lidl krijgt goedkeuring voor vestiging in Georgia
Lidl mag een nieuwe supermarkt openen in DeKalb County in Georgia. De Duitse discountketen heeft toestemming gekregen van het lokale bestuur van de regio. Volgens woordvoerder Chandler Ebeier ziet het bedrijf ernaar uit om zijn aanwezigheid in Georgia te vergroten.
Bron: patch.com 

Amazon heeft waarde van $1bln
Amazon.com Inc. is op weg om een marktwaarde te behalen van meer dan $1bln (€900mld). De resultaten van de afgelopen periode overtrof de verwachtingen van analisten, die met name positief waren over de prestaties van de zaken rondom cloud-computing en de nieuwe, snellere bezorgdienst. De aandelenkoers van Amazon steeg in de VS met 8,7%. Volgens analisten van Robert W. Baird & Co. was het afgelopen kwartaal van begin tot eind erg indrukwekkend. Analisten van Goldman Sachs wezen erop dat het voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2018 was dat Amazon meer omzet genereerde dan als bovengrens bij de resultatenverwachting werd aangegeven.
Bron: gulfnews.com 

VS: live muziek bij Kroger-winkels
Bij een Kroger-vestiging in Cincinnati worden optredens van lokale bands georganiseerd. Het initiatief voor de live muziek komt van de lokale non-profit-organisatie Cincinnati Music Accelerator (CMA). Lokale muzikanten treden elke vrijdag en zaterdag op tussen 17:00 en 19:00 in het restaurant van de Kroger-vestiging.
Bron: local12.com 

VS: Meijer opent Woodward Corner Market opent in Royal Oak
Meijer heeft onder de naam Woodward Corner Market een vestiging geopend in een winkelcentrum in Royal Oak in Detroit. Het is voor Meijer de eerste winkel die in Detroit volgens een klein winkelformat wordt geopend. De winkel heeft in het assortiment een combinatie van versproducten, lokale producten en makkelijk te bereiden levensmiddelen, die tegen scherpe prijzen worden aangeboden. Verder let de nieuwe winkel op duurzaamheid. Zo worden in plaats van plastic zakken duurzame alternatieven bij kassa's aangeboden, die tot 125 keer kunnen worden hergebruikt.
Bron: prnewswire.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven