Recordexport Mexicaanse avocado’s naar VS voor Superbowl afgelopen weekend

De Mexicaanse Vereniging van Avocadotelers, -verpakkers- en -exporteurs (APEAM) meldt dat vorige week het exportrecord van avocado's naar de VS is verbroken. Een en ander heeft te maken met de Superbowl, de American Footballfinale van gisteren.

In januari 2019 bedroeg de export van Mexicaanse avocado's naar de VS 120.000 ton, 20% meer dan in de eerste maand van 2018. Op basis van de 33.814 ton in de derde week van januari 2020 verwacht het APEAM ook dit jaar een toename van het totaal. Normaal worden wekelijks immers gemiddeld 22.000 ton geëxporteerd.

De voorzitter van de Nationale Landbouwraad (CNA) van Mexico, Bosco de la Vega, schat de Amerikaanse avocadoconsumptie gedurende de finale op 8.000 ton en benadrukte dat Mexico 98% van de door de VS geïmporteerde avocado’s levert.

De Mexicaanse avocadotelers maken handig gebruik van de populariteit van hun fruit en hebben tijdens de finale dan ook een reclamespotje van 30 seconden uitgezonden, net zoals de afgelopen vijf jaar. Bovendien waren er in het Miami Hard Rock stadion verschillende kraampjes met de naam "Tacos Por fAVOr" te vinden, uitgebaat door de organisatie Avocados From Mexico.

Kleine telers vormen het gros van de leveranciers
64% van de avocado’s die op de Amerikaanse markt terechtkomen, zijn afkomstig van kleine telers, zo staat te lezen in een rapport dat deze week door het Mexicaanse ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling (Sader) is gepubliceerd.

41% van de productie is afkomstig van 17.753 percelen van minder dan 5 hectare, de andere 23% van 9.959 boomgaarden met een oppervlakte tussen 5,1 en 10 hectare.

Volgens het rapport is de avocado export naar de VS het meest succesvolle voorbeeld van de goede samenwerking tussen de gezondheidsdiensten voor landbouwproducten van beide landen, de Mexicaanse telers en de verpakkingsindustrie. De export van meer 1,2 mln ton per jaar zorgt voor inkomsten van meer dan €2,25 mld.

Bron: efeagro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven