Het seizoen van de winterspecialiteit uit Saarland eindigt vermoedelijk reeds half maart

"Oogst 'paardenbloemen' circa 30% kleiner"

De telers en handelaren van paardenbloemen bereiden zich nu op het hoogseizoen voor, want rond carnaval wordt deze groentenspecialiteit uit Saarland traditioneel in grote hoeveelheden verkocht. Er is dit seizoen echter sprake van een aanzienlijk kleinere oogst, waardoor het seizoen van de kasgroente enkele weken eerder dan gebruikelijk ten einde zal gaan, voorspelt Klemens Morguet, gespecialiseerd handelaar en eigenaar van Lisdorfer Frischgemüse.

Begin november arriveerden de eerste leveringen reeds op de lokale groothandelsmarkt in Saarbrücken en nu nadert het seizoen langzaam maar zeker haar hoogtepunt. In februari en maart is deze kasgroente normaal gesproken volop verkrijgbaar en rondom carnaval neemt de afzet niet zelden met meer dan 50% toe, weet Klemens. "Vergeleken met andere jaren is het aanbod nu echter duidelijk kleiner: circa 30%. Hierdoor zien we momenteel erg hoge prijzen, waardoor ook de vraag iets achterblijft."

Vroeg seizoenseinde
De aanzienlijk kleinere oogst zal vermoedelijk ook leiden tot een vroegtijdig seizoenseinde, meent Klemens. "Normaal gesproken wordt paardenbloem tot eind maart/ begin april in de vakhandel aangeboden. Vanwege het actuele aanbod schat ik dat er uiterlijk half maart geen paardenbloemen uit Saarland meer beschikbaar zullen zijn.

Lisdorfer Frischgemüse is een coöperatief gestructureerd groothandelsbedrijf en neemt het leeuwendeel van haar groentenassortiment direct van lokale telers af. De paardenbloem is het regionale boegbeeld en wordt overwegend aangeboden aan marktkooplui, gespecialiseerde retailers en lokale Globus-filialen. "Paardenbloemen worden na de oogst met de hand schoongemaakt en overwegend los in kistjes van 2 kg verpakt. De teelt en de verkoop concentreren zich reeds sinds 50-60 jaar hoofdzakelijk in Saarland. In andere deelstaten wordt het daarentegen nauwelijks aangeboden."

Saarland versus Frankrijk
Toch biedt de gespecialiseerde groothandelaar naast de regionale producten ook Franse producten aan. Puur kwalitatief gezien zijn beide echter niet met elkaar te vergelijken: "De Franse paardenbloem is veel grover, donkergroen en qua smaak bitterder. Daarnaast zijn de paardenbloemen uit Saarland niet zelden half zo groot." Hoewel Franse paardenbloemen meestal langer op de markt verkrijgbaar zijn, concentreert de verkoop hiervan zich eveneens in de winter. "Zodra de paardenbloemen uit Saarland uitverkocht zijn, wordt de Franse paardenbloem ook nauwelijks meer op de markt gebracht."

Voor meer informatie:
Lisdorfer Frischgemüse Handelsgesellschaft m.b.H.
Klemens Morguet
Überherrnerstraße 17
D-66740 Saarlouis
Duitsland
+ 49 (0) 6831 40621
Großmarkt Saarbrücken:+ 49 (0) 681 67679
info@lfg-lisdorf.de  
www.lfg-lisdorf.de  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven