WHO verklaart coronavirus tot wereldwijde gezondheidscrisis

Deel Chinese exposanten annuleert bezoek aan Fruit Logistica

Tot voor kort waren er ongeveer 90 Chinese bedrijven die deel zouden nemen aan de Fruit Logistica in Berlijn. Doordat FreshPlaza contact opnam met verschillende Chinese exposanten, wordt het duidelijk dat een deel van de exposanten niet meer kan komen. Over het algemeen waren de meeste bedrijven zeer positief om te komen, ze hadden hun deelname niet vanwege het virus geannuleerd. De meeste bedrijven hebben hun deelname nu wel geannuleerd, omdat ze geen vlucht naar Europa konden vinden. Voorlopig wordt bevestigd dat een derde van de bedrijven niet meer zal komen, een derde kan wel komen en een derde heeft nog niets bevestigd.

Sommige bedrijven hebben hun deelname automatisch geannuleerd met het oog op de preventie van epidemieën. Een leverancier van aardappelen uit Ningbo zegt: "In dit geval denk ik dat het beter is om niet naar buiten te gaan en de kans op besmetting te verminderen. Maar ja, dit is ook geen oplossing. We zijn aan het onderhandelen met Berlijn om te zien of we enige compensatie kunnen krijgen."

Veel exporteurs zeggen: "In het algemeen heeft de Chinese regering veel preventiemaatregelen genomen tegen de epidemie en de mensen werken actief samen. We hebben er alle vertrouwen in dat de epidemie zo snel mogelijk onder controle zal worden gebracht, maar veel mensen voelen zich hulpeloos ten aanzien van de situatie. Er is paniek over de verspreiding van het virus tijdens de beurs en we geloven, dat zelfs als we op tijd aan de Fruit Logistica kunnen deelnemen, de resultaten van de beurs niet erg goed zullen zijn, dus we hebben besloten om niet te gaan."

De epidemie heeft niet alleen de reisplannen van de Chinese exposanten beïnvloed, maar heeft ook min of meer invloed gehad op de handelsactiviteiten. Exportbedrijven zeggen over het algemeen: "Deze epidemie heeft een enorme impact gehad op bedrijven. Hoewel er recente buitenlandse orders zijn geweest, heeft het tekort aan arbeidskrachten door de verlengde vakanties van de overheid ons ook gedwongen om de levertijd te verlengen." Een gemberexporteur zegt: "We hadden drie zendingen voor 15 januari, maar nu moeten we stoppen met de verwerking en kunnen we niet op tijd verladen."

Wereldgezondheidsorganisatie
Op 31 januari heeft de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) het coronavirus uitgeroepen tot een wereldwijde noodtoestand op het gebied van de gezondheid. Zoals Dr. Tedros van de WHO op Twitter zei: "Onze grootste zorg is de mogelijkheid dat het virus zich verspreidt naar landen met zwakkere gezondheidssystemen en die slecht voorbereid zijn om ermee om te gaan. Laat ik duidelijk zijn: deze verklaring is geen motie van wantrouwen tegen China. Integendeel, de WHO blijft vertrouwen hebben in het vermogen van China om de uitbraak onder controle te krijgen."

Hoewel de WHO nog steeds vertrouwen heeft in de aanpak van de Chinese regering, heeft een aantal Europese luchtvaartmaatschappijen, waaronder Lufthansa, British Airways, Turkse luchtvaartmaatschappijen, Air France en KLM, de afgelopen dagen de opschorting of vermindering van het aantal binnenlandse vluchten van en naar meerdere steden op het Chinese vasteland aangekondigd. Aangezien de Fruit Logistica in Berlijn volgende week plaatsvindt, hebben veel Chinese bedrijven moeite om beschikbare vluchten naar Europa te vinden. In de afgelopen dagen waren er al meer vluchten geannuleerd, maar na de verklaring van de WHO lijken er nog meer vluchten geannuleerd te worden.

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven