Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Régis Le Saint, Le Vili:

“De Fransen zijn steeds vaker op zoek naar goede kwaliteit Franse uien”

De uienmarkt in Frankrijk kampte vorig jaar met een ernstig tekort, maar de huidige oogst neemt een heel andere wending. “We kunnen zeggen dat we dit jaar een behoorlijk goede oogst hebben gehad, zowel ten aanzien van de kwaliteit als ten aanzien van de grootte van de uien. Gezien het tekort waar we tijdens de laatste oogst mee te maken hadden, was dit ook te verwachten,” zegt Régis Le Saint van SAS Le Vili.

Minder importuien verwacht
Omdat de Franse uienopbrengsten dit jaar groter zijn, kan de uienimport wat de aantallen betreft kleiner zijn. “Meestal schakelen we in april over op importuien. Maar dit jaar zullen we proberen onze klanten langer van onze Franse voorraad te voorzien. We zullen dit jaar waarschijnlijk zonder veel problemen onze uien tegen een goede prijs afzetten. Voor ons topassortiment hebben we koelvoorraden gecreëerd en wordt er ook in Zuid-Frankrijk geteeld. Zo kunnen er zo snel mogelijk Franse gele uien worden verkregen en kunnen deze zo lang mogelijk bewaard worden. Consumenten zijn steeds meer op zoek naar Franse uien, maar willen daarbij niet inleveren op kwaliteit. We zullen dus ook aan alle actoren binnen de sector moeten duidelijk maken dat het belangrijk is om de voorraden in de schappen te verminderen en in plaats daarvan ervoor te kiezen een Frans product een langere periode aan te bieden. Verder zouden we, ondanks een opening op de Indiase markt aan het begin van de oogst, onze klanten ook het hele jaar door roze uien kunnen leveren,” legt Régis uit.

Een deel van het assortiment van SAS Le Vili

Redelijk goede prijzen kunnen zich snel de andere kant op ontwikkelen
Gezien de opbrengst zijn de uienprijzen redelijk goed voor deze tijd van het jaar. “Op dit moment komen ze uit op gemiddeld 150 euro per ton. Maar de situatie kan snel veranderen, omdat er nog een onbekend element van invloed is: de druk van buurlanden op de Franse markt. Afhankelijk van hun voorraden zullen ze proberen wel of niet te leunen op de onze. We weten al dat de Poolse voorraden in februari/maart erg laag zullen zijn. Een aantal Franse telers hebben laat geoogst en kregen daarbij te maken met herfstregenval. Nederland kreeg te maken met nog veel meer problemen. In Frankrijk maken we een normaal jaar door, terwijl andere landen een vrij moeilijk jaar doormaken, ” zegt Régis.

Het team van SAS Le Vili

Over Le Vili
Het Franse SAS Le Vili, gevestigd in Bretagne, teelt, verpakt en verhandelt knoflook, sjalotten, gele en rode uien en Roscoff-uien en oudere groenten. Het bedrijf biedt zowel biologisch geteelde als op conventionele wijze geteelde producten. Deze producten worden geteeld op twee bedrijven die beiden HEV gecertificeerd zijn. Volgens Régis is de HEV- certificering een perfecte weerspiegeling van "de milieuwaarden van onze bedrijven waar bewust telen van essentieel belang is.”

Voor meer informatie:
Régis Le Saint
SAS Le Vili
Telefoonnummer: +33 (0)2.98.61.56.56
regis.lesaint@levili.com 
http://www.levili.com

 

Publicatiedatum: