Intermodaal traject Colombia-Rotterdam voor Hass avocado's

In de haven van Rotterdam is de eerste lading Colombiaanse Hass-avocado’s aangekomen die via een multimodale logistieke operatie de oceaan zijn overgestoken. Dankzij de samenwerking tussen Maersk, Broom Group en OPL is een container Hass-avocado’s uit Armero (departement Tolima) naar Nederland vervoerd per trein, vrachtwagen en schip.

Het transport werd uitgevoerd in een koelcontainer met gecontroleerde atmosfeer. Eerst reed een truck naar La Dorada (departement Caldas), vanwaar de container per spoor zijn reis verder zette naar de haven van Santa Marta. Daar nam Maersk de container over en verscheepte die naar Rotterdam.

Een vrachtwagen op gas reed de lading avocado’s naar La Dorada. Deze technologie is niet alleen milieuvriendelijker maar ook concurrerender door de lagere brandstofkosten per afgelegde kilometer.

“One-stop-shop intermodale transportstromen die weg, spoor, binnenvaart en vervoer over zee combineren, komen goed van pas in een land dat nodig moet investeren in infrastructuur maar ook de manier van werken in de transportsector moet bijstellen. Er is nood aan competitieve logistieke oplossingen die de transporttijd en -kosten voor de klant moeten verbeteren”, zegt Luis H. Corso Mendoza, de voorzitter van Broom Group voor Colombia en het Caribisch gebied.

Deze onderneming toont het grote potentieel aan voor de multimodale vervoersmodellen in Colombia.

Volgens de meest recente gegevens van het ministerie van Landbouw bedroeg de Colombiaanse export van Hass avocado’s tussen januari en november van vorig jaar 41.353 ton (+48,5% t.o.v. 2018), goed voor €74,40 mln (+41,7%).

Volgens de telers- en exporteursvereniging Corpohass is de avocado het vijfde meest geëxporteerde landbouwproduct van Colombia. De telers verwachten in 2020 een omzet van om en bij de €109 mln en een toename van de export met 65.000 ton. Telers en exporteurs hopen dit jaar de markten van Japan en China te betreden nadat vorig jaar handelsrelaties werden opgestart met die landen.

Bron: vanguardia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven