Consumptie sinaasappelsap in de VS en Europa blijft dalen

Hoewel de productie van sinaasappelsap in Florida en Brazilië is gestegen, heeft de dalende vraag op belangrijke markten zoals de VS en Europa de prijs van geconcentreerd sinaasappelsap in één jaar tijd met 600 dollar (544 euro) per ton doen dalen. Een daling van de vraag naar sinaasappelsap, gekoppeld aan het herstel van de productie voor verwerking, hebben geleid tot lagere marktprijzen, volgens een rapport van IHS Markit's Agribusiness Intelligence.

Volgens IHS Markit heeft Brazilië geen tekort meer aan sinaasappelsap met een raming voor de 2019/20 sinaasappeloogst van 388 mln dozen. De Braziliaanse sinaasappelsapopbrengst is verbeterd van een dieptepunt van iets meer dan 300 dozen/ton geconcentreerd sinaasappelsap naar 270 dozen/ton in 2018/19. Deze cijfers zijn echter nog steeds lager dan die van rond de eeuwwisseling, voordat er problemen waren met ziekten.

Daarentegen stijgen de prijzen van NFC (niet uit concentraat) in de VS: 8,55 dollar per gallon (7,75 euro per 3,8 liter) in het laatste rapport van het seizoen ten opzichte van 8,19 dollar per gallon (7,43 euro per 3,8 liter) in de voorgaande maand. De vraag lijkt echter nog steeds laag te zijn in de belangrijkste markten, stelt IHS Markit, waarbij de verkoop van NFC-sinaasappelsap, met name in de VS, blijft dalen.

IHS Markit voorspelt dat de Braziliaanse sinaasappelsapprijzen eind 2020 zullen stijgen, omdat Europa zijn voorraden opnieuw moet opbouwen en er recente aanwijzingen zijn voor een mogelijk slechte oogst in 2020/21 vanwege de schade die wordt veroorzaakt door ongewoon warm weer.

China zou de markt in Brazilië kunnen betreden, voorspelt IHS Markit, dankzij een partnerschap met een internationaal opererende producent van NFC-sinaasappelsap en andere vruchtensappen in China. De vruchtensappen zullen via een keten van Chinese coffeeshops verkocht worden.

Source: newfoodmagazine.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven