"Mangoteelt heeft de potentie om Ghanese economie te hervormen"

Volgens de statistieken heeft mango een enorme potentie om de economie van Ghana te hervormen, meer dan cacao en andere traditionele exportproducten.

De kuststrook van het land, de noordelijke Ashanti, de overgangszones van de Ashanti- en Brong Ahafo-regio's, de noordelijke Volta-regio en het geheel van de drie noordelijke regio's zijn zeer geschikt voor de teelt van mango's aangezien ze voldoen aan internationale kwaliteitsspecificaties.

Deze gebieden met hoge vochtigheidsgraad en hoge temperaturen zijn geschikt voor de grootschalige teelt van dit fruit. Het lijkt er echter op dat het land geen aandacht schenkt aan het enorme potentieel voor economische groei in deze sector. De telers in dit gebied vragen de overheid om hulp bij de aanpak van Black Spot (BBS) om te voorkomen dat de sector instort.

Godfred Alimo, Secretaris van Fair Trade groep Blue Skies Mango Collectives, zegt dat er behoefte is aan een integrale aanpak van de ziekte, net zoals de overheid de Black Spot behandelde die de cacaosector enkele jaren geleden teisterde. "Dit vereist een nationale aanpak door middel van massaal te sproeien of de inzet van bacteriociden die een einde kunnen maken aan de ziekte. Zonder dat zal de mangosector volledig instorten," vertelt Alimo op ghanaiantimes.com.gh.

Alimo voegt eraan toe dat de telers momenteel worstelen met BBS in de hele mangosector in het land, net nadat de fruitvliegen bestreden zijn, die de mangoteelt jaren geleden verwoestten.

Alimo zegt dat Black Spot, die zich via de lucht verspreidt, zich in de afgelopen vier jaar van teeltbedrijf tot teeltbedrijf heeft verspreid en de opbrengsten negatief heeft beïnvloed. Op dezelfde manier worden veel van de telers in het netwerk, vooral die in de citrussector, geteisterd door fruitziekten, die de fruittelers lijken te ondermijnen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven