Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar de anti-kanker eigenschappen van broccoli

Broccoli blijft voor goed nieuws zorgen. Het heeft niet alleen nutritionele eigenschappen, ruim beschreven in tal van studies, het verlaagt ook de kans op ziekten. Dat tonen althans meerdere laboratoriumtests aan, zoals onlangs die van een groep Spaanse onderzoekers die bioactieve verbindingen ontwikkelen uit broccoli-extracten voor de behandeling van huid- en darmkanker.

Het project wordt geleid door Tecnalia en wordt uitgevoerd in samenwerking met de onderzoekscentra CIC Biogune en Bioaraba, de Universiteit van Baskenland (UPV/EHU) en het technologisch centrum Gaika. De studie wordt gefinancierd door de Baskische gewestregering. Hoewel het onderzoek zich nog in de beginfase bevindt, is al duidelijk dat de zogenaamde natuurlijke bioactieve stoffen tumoren en infectieziekten helpen bestrijden.

Diego A. Moreno, onderzoeker van het Instituut voor Bodemkunde en Toegepaste Biowetenschappen CEBAS-CSIC en lid van de vereniging +Brócoli, legt uit dat natuurlijke bioactieve verbindingen van vegetale of dierlijke oorsprong kunnen zijn, in kleine hoeveelheden worden gevonden en behoren tot het secundair metabolisme. Dat wil zeggen dat ze niet van vitaal belang zijn voor het organisme dat ze produceert, maar wel nuttig als afweersysteem tegen aanvallen door plagen en ziekteverwekkers.

“De bioactieve verbindingen van kruisbloemigen zoals broccoli verdedigen de plant tegen aanvallen van insecten en schimmels, maar ze hebben ook een heilzame werking voor ons lichaam. Bioactieve verbindingen groeien in de plant en vervolgens worden ze geëxtraheerd met analysemechanismen die specifiek zijn voor elk type verbinding”, zegt de onderzoeker.

Bioactieve verbindingen van natuurlijke oorsprong worden traditioneel gebruikt als specerijen, conserveermiddelen, smaakstoffen en natuurlijke remedies. "Dankzij de huidige focus op voedselveiligheid worden de verschillende medicinale en therapeutische toepassingen nu ook met een rigoureuze wetenschappelijke methode onderzocht", zegt Diego A. Moreno.

De meeste geneesmiddelen zijn trouwens afgeleid van deze natuurlijke bioactieve verbindingen en komen voor in semi-synthetische of volledig synthetische vorm.

Taxol gewonnen uit de taxusboom is bijvoorbeeld een van de krachtigste antikankerstoffen ter wereld. Andere voorbeelden zijn salicylzuur van de wilg, de polyfenolen van de Amerikaanse cranberry met hun antimicrobiële werking of het gebruik van uit citrus afkomstig hesperidine in voedingssupplementen om de bloedsomloop te verbeteren.

Broccoli komt ook voor in geneesmiddelen en is vaak onderwerp van onderzoek. "De bioactieve verbindingen van broccoli, namelijk glucosinolaten en isothiocyanaten, ontgiften de cellen en zijn daardoor krachtige middelen tegen kanker. Er wordt al meer dan 30 jaar onderzoek gedaan naar de gunstige eigenschappen van de werkzame stoffen in broccoli in alle fasen van de ontwikkeling van kanker”, besluit de onderzoeker van CEBAS-CSIC.

Voor meer informatie: masbrocoli.com

Publicatiedatum: