Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de Italiaanse tuinbouwsector

"Het afgelopen jaar was niet gemakkelijk voor het BIA-consortium en zijn medewerkers. De omzet groeide met 4%, niet positief als we kijken naar de dubbelcijferige groei van de twee voorgaande jaren. Sommige bedrijven zijn goed gegroeid, terwijl andere hebben afgezien", legt Antonio Fricano, voorzitter van Consorzio BIA, uit.


Antonio Fricano

"In 2019 hebben we de uitzonderlijke groei van 2017 en 2018 niet kunnen evenaren," vervolgt Fricano. "En dit is zeker niet te wijten aan een gebrek aan klanten of een negatieve trend in de consumptie. In feite hebben we de relatie met onze vaste klanten geconsolideerd en hebben we enkele belangrijke nieuwe partners gevonden. Het probleem was vooral van klimatologische aard aangezien het weer in de loop van het jaar verschillende keren voor rampen heeft gezorgd."

"Eén opvallende gebeurtenis in dit kader beïnvloedde de kersensector: een van onze partners met meer dan dertig ha biologische teelt in Puglia, moest bijna het hele volume naar de lokale markt brengen, omdat de abnormale regenval en de lage temperaturen in mei de kwaliteit van de kersen nadelig hadden beïnvloed. Hetzelfde gebeurde met het vroege zomerfruit medio mei/begin juni."

De Siciliaanse groenten hebben ook zeer moeilijke periodes doorgemaakt met ongewone klimaatveranderingen en zware overstromingen. "Denk maar aan de 350 mm regen die in de herfst in de provincie Ragusa in slechts twee dagen is gevallen en die het land ernstig heeft aangetast."

"Mijn bedrijf heeft ook geleden onder de extreme hitte en droogte in de zomer. Ik herinner me dat op 26 september, de dag dat we onze aandeelhoudersvergadering in Bagheria (PA) hielden, de thermometer 38°C aangaf. Dit vertraagde het citrusseizoen met meer dan een maand. Tussen oktober en december hadden we een tekort aan product, vooral wat de citroenen betreft, wat ons duur kwam te staan."

"Er zijn dus moeilijkheden geweest, ook al is een jaar met een omzetgroei van +4% zeker niet weggegooid, integendeel. Het consortium versterkte zijn organisatiestructuur en ontwikkelde nieuwe relaties met belangrijke Italiaanse en buitenlandse klanten. Ik ben echter bang dat dergelijke extreme weersomstandigheden zich opnieuw zullen voordoen. Wie dagelijks in de buitenlucht werkt, ondervindt immers ook de klimaatsveranderingen aan den lijve."

Wat zijn de uitdagingen voor de toekomst van het BIA-consortium?

"Voor wat betreft de nabije toekomst kunnen we zeggen dat BIA de Fruit Logistica zal bijwonen in Hal 4.2/Stand B-09. We hopen daar bekende en potentiële klanten te ontmoeten om te praten over ons huidige en toekomstige werk. Daarnaast proberen we de biologische markt in Zuid-Italië te ontwikkelen. We menen dat de tijd daarvoor rijp is en dat BIA, dankzij haar bedrijven in Sicilië, Calabrië, Apulië en Campanië, alles in huis heeft om een toonaangevend biologisch bedrijf in het zuiden van Italië te worden. Ik verwacht hierover groot nieuws te brengen tegen het einde van dit jaar."

Informatie:
Antonio Fricano - directeur
+39 329 6877997
fricano@aposicilia

Gianluca Schiassi - salesmanager
+39 335 6501764
gianluca.schiassi@biaarl.it

Bia Soc. Consortile a r.l. - Hoofdkantoor  
Via Emilia Levante 1920
47521 Cesena FC
Italië
+39 05471825426


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven