YieldTec

Nieuw-Zeelandse robot helpt fruitplukkers

YieldTec is een jonge start-up uit Christchurch dat manieren onderzoekt om robots in te zetten tijdens de fruitpluk om een einde te maken aan het probleem van het tekort aan arbeidskrachten. Het bedrijf hoopt het plukken van fruit, en kiwi's in het bijzonder, ingrijpend te kunnen veranderen door gebruik te maken van robots en geavanceerde trackingsoftware. 

YieldTec maakt gebruik van 'intelligente' fruitzakken die wanneer zij  vol zijn automatisch een bericht verzenden naar een mobiele robot. Deze robot begeeft zich automatisch naar de locatie van de zak/plukker, waarna de inhoud van de zak kan worden geleegd in de robot, die het fruit vervolgens naar het pakstation brengt en deze actie herhaalt wanneer er weer een zak is gevuld. 

Bij dit systeem wordt gebruik gemaakt van een menselijke fruitplukker in combinatie met een geautomatiseerde robotoplossing. Khaled Salah, oprichter van YieldTec, legt uit dat hij tijdens zijn onderzoek binnen de tuinbouwsector tot de conclusie kwam dat er een behoefte bestaat om een menselijk element te behouden in de fruitpluk.

"Het blijkt dus dat de mens nog altijd het beste is in het plukken van fruit, vandaar dat we het de fruitplukkers makkelijker wilden maken in plaats van ze helemaal buitenspel te zetten," vertelde Salah aan stuff.co.nz. “Volgens onze berekeningen kan deze combinatie van mens en robot de kosten van de fruitpluk met maar liefst 60% verlagen."

Het inzetten van robots is ook een mogelijke oplossing voor het tekort aan seizoensarbeiders in de tuinbouwsector. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven