Zweedse ICA verwijdert plastic verpakking rondom bananen

De Zweedse supermarktketen ICA heeft de plastic verpakking rond de ICA I love eco- en Fairtrade-bananen vervangen door een etiket. Hierdoor wordt 25 ton plastic per jaar bespaard.

Het is een van de stappen die ICA neemt in hun nieuwe strategie om plastic te reduceren. Het doel is om in 2020 alle wegwerpverpakkingen te verwijderen en om in 2022 uitsluitend recyclebare verpakkingen te hebben. In 2030 zouden alle verpakkingen van gerecycled plastic of andere fossielvrije grondstoffen gemaakt moeten zijn.

Emelie Hansson, senior duurzaamheidsmanager bij ICA, legt de strategie verder uit door antwoord te geven op een aantal vragen.

Waarom gebruiken jullie zoveel plastic in jullie verpakkingen?

Plastic is een materiaal dat goed past bij groenten en fruit omdat het zo aan te passen is dat het product goed kan ademen. We zijn ons ervan bewust dat plastic een groot probleem is voor het milieu als het niet goed wordt verwerkt, maar dat is voedselverspilling ook. Veel onderzoeken tonen aan dat voedselverspilling de grootste impact op het milieu heeft en als een plastic verpakking dan een positief effect op de houdbaarheid van het product heeft, dan moeten we keuzes maken. Maar ik wil er wel op wijzen dat we zo min mogelijk verpakkingsmateriaal gebruiken en vooral plastic van gerecyclede grondstoffen gebruiken. Dit zijn allemaal belangrijke keuzes en we zijn continu bezig met het vinden van nieuwe oplossingen. Zo hebben we bijvoorbeeld ook ontdekt dat we sommige soorten groenten en fruit een lasermerk kunnen geven in plaats van een verpakking of etiket.

Waarom zit biologische groenten en fruit vaak in plastic verpakt?

Bij biologisch geteelde producten zijn we wettelijk verplicht om elk product afzonderlijk te labelen. In zoveel mogelijk gevallen zijn we begonnen met het stickeren van groenten en fruit (zoals nu bij de bananen), om zo het plastic te verminderen, maar we moeten nog steeds elk afzonderlijk product voorzien van een etiket.

Hoe denken jullie na over verpakkingen?

We zijn steeds bezig met het verbeteren van de verpakkingen van de eigen producten van ICA. Zo moeten de verpakkingen de producten beschermen, het design moet aantrekkelijk zijn en het moet aan milieueisen voldoen, zoals makkelijk te produceren, transporteren en recyclen. Een goed voorbeeld is de broccoli van ICA Selection, dat zit in portiezakken verpakt, die tijdens het koken direct gebruikt kunnen worden om het te stomen. Ook bevatten al onze verpakkingen informatie over hoe de verschillende delen weggegooid moeten worden. Als iedereen zijn afval scheidt, zijn we al een goed eind op weg.

Waarom gebruiken jullie plastic tasjes?

Al onze plastic draagtassen zijn gemaakt van gerecyclede grondstoffen, in dit geval van suikerriet, dat 85 procent minder CO2 uitstoot dan een plastic tas gemaakt van olie. De tas van suikerriet kan op zijn beurt weer gerecycled worden bij de gewone plastic recycling.

Bron: ica.se


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven