Anna Gabler over het Poolse seizoen voor biologische appelen

2019 leverde voor Poolse bio-appelen gemengde resultaten op

Het jaar 2019 werd afgesloten met wat minpunten voor Poolse biologische appelen. Ondanks de goede start van het seizoen hadden zowel de vorst in het voorjaar als het bijna wegvallen van de Franse markt een behoorlijke impact op het seizoen. 

Volgens Anna Gabler, directeur van het Poolse appelteelt- en -exportbedrijf Agro Queens, viel het jaar 2019 in twee delen uiteen, met ieder een eigen verhaal. "In de eerste helft van 2019 implementeerden we contracten die we eind 2018 hadden gesloten. Het begin van het jaar leverde goede resultaten op en we hoorden dat afnemers opnieuw orders zouden plaatsten bij aanvang van het nieuwe seizoen." 

Ondanks de veelbelovende start van het seizoen verliep de tweede helft van 2019 stukken moeizamer voor de Poolse exporteur. "De tweede helft van het jaar leverde ons meer frustraties dan voordelen op, met name wat betreft biologische appelen. Telers hadden een kleinere oogst als gevolg van de vorst in het voorjaar. De verwachting was dat de prijzen flink zouden stijgen maar de vraag van afnemers bleek veel zwakker te zijn. Sommige klanten kochten om in hun behoefte te voorzien nog product uit 2018 in, toen de prijzen een dieptepunt bereikten," legt Gabler uit. 

Frankrijk is één van de belangrijkste markten voor Agro Queens maar de omstandigheden op deze markt waren vorig jaar veel uitdagender dan voorgaande seizoenen. Gabler vertelt zelfs dat het ernaar uitzag dat het bedrijf deze hele markt kwijt zou raken. "We verloren de Franse markt bijna en dat had twee oorzaken. De grootste verwerkers werden onder druk gezet door de Franse telersorganisatie, die er bij hen op aandrong om uitsluitend grondstoffen van Franse bodem in te kopen. Het Franse nationalisme op het gebied van de consumptie werd vorig jaar meer dan ooit duidelijk. De tweede oorzaak was dat de Franse oogst toereikend was. Ondanks dat de oogst in Polen lager was, bleef er ruim voldoende product over om aan de vraag van onze vaste klanten te kunnen beantwoorden. Het voornaamste probleem was de kwaliteit van het fruit in bewaring. Dit jaar moeten we ons fruit eerder dan gebruikelijk afzetten."

Ondanks de uitdagingen van de afgelopen maanden twijfelt Gabler geen moment aan de toekomst van het bedrijf. "Ons team groeit en er kloppen steeds nieuwe klanten bij ons aan omdat we op de markt bekend staat als een serieuze handelspartner. We hebben contracten getekend met vooraanstaande bedrijven in de voedingssector om hun strategische leverancier van verse appelen en bewerkte appelproducten te worden. Dit succes is te danken aan de langetermijnovereenkomsten tussen ons bedrijf en onze loyale telers, die goed beseffen dat het garanderen van de productkwaliteit en traceerbaarheid de enige sleutel tot succes is. Duurzame landbouwpraktijken hebben de toekomst. Als bedrijf willen we Europa veroveren. We zouden graag de Duitse markt betreden en de positie van ons merk Bio Queen versterken."

Gabler maakt zich op om naar Berlijn af te reizen, waar Agro Queens als exposant aanwezig zal zijn. "Het is weer tijd om onze klanten te ontmoeten, de hand te schudden en een kop koffie met hen te drinken. Ieder jaar doen we weer nieuwe contacten op tijdens deze vakbeurs en we hopen dat dat ook dit jaar weer het geval zal zijn. We zijn te vinden in de City Cube, stand D-09, samen met de Poolse stand. We zijn gemakkelijk te herkennen aan ons roze logo. De komende weken worden druk want we zullen direct na Fruit Logistica ook met een stand aanwezig zijn op de vakbeurs Biofach in Neurenberg, Hall 3, Stand 3A-514."

Voor meer informatie:
Anna Gabler
Agro Queens
Tel. +48502842132
Email: Anna.gabler@agroqueens.com 
www.agroqueens.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven