Kaushal Khakhar, Kay Bee Exports

"We brengen Indiase guave, sapodilla en vijgen mee naar Berlijn"

De afgelopen maanden verliepen hectisch voor de AGF-sector in India. Niet alleen vanwege de schaarste aan uien maar ook omdat de moesson twee maanden langer aanhield, waardoor er neerslagrecords in het land sneuvelden. Als gevolg van deze situatie is het mangoseizoen, dat ook nog geraakt werd door de lage temperaturen, later dan gebruikelijk begonnen.

Kay Bee Exports, teler en exporteur van groenten en fruit, heeft een paar drukke maanden achter de rug. Volgens directeur Kaushal Khakhar zal de lange moessonperiode zijn weerslag hebben op een aantal gewassen in India. "Het planten van groenten met een korte groeicyclus moest worden uitgesteld vanwege de recordhoeveelheden neerslag. Normaal gesproken eindigt de moesson begin oktober maar dit jaar hield de zware regenval tot november aan. Dit is de reden dat de groentenprijzen in India momenteel stijgen. Begin januari bereikten de temperaturen in India een dieptepunt en hierdoor heeft het seizoen nog meer vertraging opgelopen. De beschikbare voorraden groenten raken uitgeput met prijsstijgingen tot gevolg."

Mango is een belangrijke productcategorie voor Kay Bee maar ook het seizoen van deze fruitsoort liep vertraging op. "Normaal gezien zou het seizoen begin april van start gaan en tot eind juni duren. Ook zouden er vanaf maart al geringe aantallen beschikbaar moeten zijn. Dit jaar verwachten we echter tot midden april helemaal geen mango's te kunnen verladen," vertelt Khakhar. "Deze vertraging betekent niet meteen dat we marktaandeel verliezen aan onze concurrenten omdat Indiase mango's bekend staan om hun unieke smaak. Het kan wel betekenen dat de prijzen bij aanvang van het seizoen beduidend hoger zullen zijn. Ik verwacht echter dat de prijzen zullen stabiliseren en misschien zelfs zullen dalen tot onder het gebruikelijke niveau wanneer de aanvoer halverwege mei een piek bereikt." 

Tijdens de vakbeurs Fruit Logistica zal Kay Bee Exports nieuwe producten presenteren. "Zoals altijd zullen we onze mango's en granaatappelen presenteren maar we nemen ook Indiase guave, sapodilla en vijgen mee naar de vakbeurs. We diversifiëren ook met  het produceren van gecertificeerde biologische gewasbeschermingsmiddelen. We zijn van mening dat onze unieke formules, waarop patent is aangevraagd, waarde toe kunnen voegen voor telers die waarde hechten aan voedselveiligheid en die op zoek zijn naar biologische middelen die even effectief zijn als chemische. We zijn beschikbaar voor afspraken tijdens Fruit Logistica, hall 5.2, stand B-04."

 

Voor meer informatie:
Kaushal Khakhar
Kay Bee Exports
Tel: +91 2241 57 8900
Email: Kaushal@kaybeeexports.com 
www.kaybeeexports.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven