Frankrijk: 3% meer jaaromzet voor Système U

Metro S.A. opent winkel op Cyprus
Metro S.A. heeft op Cyprus zijn eerste vestiging buiten Griekenland geopend. De winkel volgt het format van een zogeheten one-stop-shop, oftewel een winkel die in zoverre zoveel mogelijk verschillende behoeftes van een klant probeert te beantwoorden, dat het niet meer nodig is om verschillende winkels af te gaan. De winkel bevindt zich in Limassol en heeft een winkelruimte van 2.500 vierkante meter. Daarnaast heeft de locatie een parkeerterrein van 3.000 vierkante meter en nog eens 2.000 vierkante meter voor het bewaren van de inventaris. Metro heeft voor de nieuwe vestiging ongeveer €10mln geïnvesteerd.
Bron: thenationalherald.com 

Frankrijk: 3% meer jaaromzet voor Système U
De directeur van het Franse Système U, Dominique Schelcher, heeft in een interview met Journal du Dimanche aangegeven dat in 2019 de omzet met 3% is gestegen. Met uitsluiting van de omzet van tankstations kwam de omzet daarmee neer op €20,53mld. Als de omzet van tankstations wel wordt meegerekend, zou de toename neer zijn gekomen op 2,6%. De like-for-like-omzet steeg met 1,3%. In het afgelopen jaar heeft Système U dankzij 42 nieuwe winkels zijn totale gecombineerde winkelruimte vergroot met 90.000 vierkante meter. Volgens Schelcher is het marktaandeel van zijn bedrijf in 2019 met 10 basispunten toegenomen tot 10,8%. Hierdoor is Système U de vierde grootste retailer van Frankrijk. Dit resultaat kwam met name tot stand door het eigen supermarktsegment, dat zijn omzet over 2019 zag toenemen met 2,5%. Ook steeg de omzet fors bij winkels volgens het Drive-format, met 4,3%. De 67 hypermarkten van Système U presteerden met een omzettoename van 0,4% wat minder goed. Desalniettemin gaven de hypermarkten een beter resultaat dan bij de concurrenten Carrefour en Casino. De omzet bij U Express nam toe met 9,1% en bij Utile met 10%. Qua producten was een omzetstijging te zien bij huismerken van 2,3%. Zodoende werd met huismerkproducten een omzet gegenereerd van €44mld. De omzet van verse groenten en fruit steeg met 3,8%.
Bron: retailanalysis.igd.com 

VK: Sainsbury's-CEO vertrekt maar niet wegens Asda
Mike Coupe, de aftredende CEO van de Britse supermarktgroep Sainsbury’s, heeft aangegeven dat zijn vertrek niet te maken heeft met de mislukte fusie met Asda van het afgelopen jaar. Sainsbury's was van plan om Asda van Walmart over te nemen voor £7,3mld (€8,6mld). De geplande overname werd echter in april tegengehouden door de Britse mededingingsautoriteit. In een interview met de BBC gaf Coupe aan dat zijn vertrek volledig zijn eigen keuze is.
Bron: reuters.com 

VAE/Saoedi-Arabië: Majid Al Futtaim werkt samen met Takeoff
Majid Al Futtaim heeft een overeenkomst voor samenwerking getekend met Takeoff Technology. Door de samenwerking worden voor 2021 kleine distributiecentra geopend bij Carrefour-locaties in de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië. Hoeveel van deze logistieke centra precies worden geopend heeft Majid Al Futtaim niet bekend gemaakt. Takeoff Technology is gespecialiseerd in geautomatiseerde logistiek. De oplossingen van het bedrijf worden gebruikt bij het verwerken van online geplaatste bestellingen voor thuisbezorging, zodat Majid Al Futtaim meer kan besparen op arbeidskosten. Volgens Takeoff kunnen de eigen systemen ervoor zorgen dat bestellingen in minder dan 5 minuten in een logistiek centrum kunnen worden samengesteld. Vervolgens kan de bestelling aan huis worden geleverd of door de klant zelf op locatie worden afgehaald. Dankzij de technologie van Takeoff kunnen zo meer dan 2.000 bestellingen per dag worden verwerkt op een locatie van slechts 1.500 vierkante meter.
Bron: retailanalysis.igd.com 

India: Ninjacart krijgt financiering van Walmart
De Indiase startup Ninjacart heeft in december een onbekend bedrag aan financiering verkregen van Walmart en Flipkart. Eerder kreeg het bedrijf al een kapitaalinjectie van rond de $90mln (€81,8mln) van de Amerikaanse investeerder Tiger Global. Zowel Walmart als Flipkart willen hun directe leveringsketen voor versproducten verbeteren. Walmart heeft deze leveringsketen nodig voor zijn Indiase groothandelsketen Best Price, terwijl Flipkart hiermee het aanbod bij de eigen online supermarkt Supermart wil verbeteren. Ninjacart is gespecialiseerd in het leveren van AGF aan retailers, waarbij met name kirana-winkels de belangrijkste clientèle vormen. Ninjacart-CEO en medeoprichter Thirukumaran Nagarajan sprak tijdens een interview over het enorme potentieel van zijn bedrijf en over hoe er veel interesse in Ninjacart is vanuit investeerders. Enkele investeringsbedrijven die al met Ninjacart werken zijn Accel, Nandani Nilekani en Qualcomm Ventures
Bron: technoea.com 

VK: Waitrose en John Lewis stoppen met wekelijkse omzetrapporten
De Britse retailer John Lewis Partnership, gaat stoppen met de wekelijkse publicatie van zijn eigen omzet. De rapporten hadden betrekking op de prestaties bij de warenhuizen van het bedrijf en bij de supermarktketen Waitrose & Partners. Ruim tien jaar lang was John Lewis Partnership de enige Britse retailer die op deze manier de informatie over de eigen omzet wekelijks online bekend maakte. De laatste keer dat de wekelijkse omzet-update werd gegeven was op 25 januari.
Bron: esmmagazine.com 

België: Colruyt introduceert Collect&Go Connect-app
De Belgische Colruyt Group experimenteert met een nieuwe app onder de naam Collect&Go Connect. De app wordt in de komende zes maanden gebruikt bij de ketens Okay en Okay Compact. Collect&Go Connect moet lokale klanten koppelen aan lokale orderpickers. Een klant kan via de app producten bestellen, die op een tijdstip naar keuze aan huis worden geleverd. Ook geeft de klant aan wat voor fooi of toeslag wordt gegeven aan degene die de boodschappen aflevert. Andere particulieren kunnen zich dan als orderpicker en bezorger aanmelden en zo voor de specifieke klant de bestelling verzorgen. Volgens de Colruyt Group is de app vooral bedoeld voor kleinere bestellingen. Daarom wordt de app in eerste instantie bij de eveneens kleinere winkelformats van Okay en Okay Compact gebruikt. De betreffende winkels waar de pilotfase wordt gehouden bevinden zich het centrum van Gent en in voorsteden en drie stadscentra in het westen van Vlaanderen. Volgens Colruyt is Collect&Go Connect een aanvulling op de andere eigen online diensten.
Bron: retailanalysis.igd.com 

VK: AF Blakemore neemt actie tegen voedselverspilling
De Britse buurtwinkelketen AF Blakemore gaat gebruik maken van de app Too Good To Go. DE app is bedoeld om voedselverspilling bij supermarkten tegen te gaan. Alle vijftien buurtwinkels van de keten in Lincolnshire worden op het netwerk van Too Good To Go aangesloten. Consumenten kunnen via de app tegen forse kortingen versproducten kopen waarvan de houdbaarheidsdatum bijna is verstreken. De app ging in juni 2016 van start. Jaarlijks zorgt Too Good To Go ervoor dat zo'n 10 miljoen ton aan verspilling van voedingsmiddelen kan worden tegengehouden.
Bron: retailtimes.co.uk 

Amazon-werknemers kritisch over klimaatbeleid
Ongeveer 300 Amazon-werknemers hebben een petitie ondertekend, waarin kritiek wordt geleverd op het klimaatbeleid van het bedrijf. Tegelijkertijd is de petitie een protestactie tegen de interne regelgeving van Amazon, die door de werknemers wordt gezien als een vorm van censuur. Volgens de werknemers kan het personeel van Amazon door de nieuwe regelgeving geen publieke verklaringen afleggen zonder uitdrukkelijke toestemming van het management. De werknemersgroep noemt zich Amazon Employees for Climate Justice en heeft zijn petitie samen met een open brief gepubliceerd op de opiniesite Medium.
Bron: retaildetail.eu 

Canada: Metro heeft meer kwartaalomzet en winst
Het Canadese Metro Inc. zag zijn omzet tijdens het eerste kwartaal van het fiscaal jaar 2020 toenemen. De winst viel iets lager uit dan analisten hadden verwacht. Het jaar is volgens CEO Eric La Flèche goed van start gegaan, met ondanks de moeilijke omstandigheden in de supermarktsector een solide omzet en een sterke winstgroei. De supermarktketen had over de periode tot 21 december een omzet van bijna CA$4,03mld (€2,78mld). In dezelfde periode van vorig jaar stond de omzet nog op bijna CA$3,98mld (€2,75mld). De vergelijkende winkelomzet steeg met 1,4%. Bij de drogisterijen van Metro steeg de vergelijkende winkelomzet met 3,6%. Als de invloed van de kerstperiode in rekening wordt genomen zou de vergelijkende winkelomzet zijn gestegen met 2%.
Bron: canadiangrocer.com 

VS: Snap Kitchen breidt uit naar Whole Foods-winkels buiten Texas
De maaltijden van Snap Kitchen, die nu beschikbaar zijn bij 34 vestigingen van Whole Foods Market in Texas, zullen binnenkort ook verkrijgbaar zijn bij Whole Foods-locaties in Arkansas, Louisiana en Oklahoma. Ook zijn de producten van Snap Kitchen in 38 Amerikaanse staten online te bestellen. Volgens onderdirecteur Jessica Johnson van een regionale afdeling van Whole Foods in het zuidwesten van de VS zijn de reacties vanuit de consument op Snap Kitchen zeer positief. "We zijn verheugd dat we deze gezonde kant-en-klaar-maaltijden nu ook in andere markten aan kunnen bieden", aldus Johnson.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: meer Hy-Vee Dollar Fresh-locaties op komst
Hy-Vee is van plan om zes voormalige Shopko-locaties in Iowa over te nemen en deze te heropenen onder het Hy-Vee Dollar Fresh-format. De winkels worden aan het einde van de komende zomer heropend. Er zijn verder geen financiële details over de overnames bekendgemaakt. De renovaties moeten ergens in de komende weken van start gaan. De winkels bevinden zich in Hampton, Cresco, Oelwein, Waukon, Dyersville en Vinton in Iowa.
Bron: supermarketnews.com 

Walmart Canada werkt samen met Coop Italia
Walmart Canada werkt samen met Coop Italia, door huismerkproducten van de laatstgenoemde in het assortiment op te nemen. De nieuwe producten die nu in de schappen van Canadese Walmart-vestigingen zijn komen te liggen zijn onder andere pasta en pastasauzen van het Coop-merk Fior Fiore. Het assortiment van Coop Italia dat hierdoor zijn weg heeft gevonden naar Canada beslaat meer dan 400 producten.
Bron: retailanalysis.igd.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven