Marktrapport Oostenrijk week 05/2020

'Rustige aardappelhandel, grote en rode uien gevraagd'

Er is nauwelijks nieuws te melden over de Oostenrijkse consumptieaardappelmarkt. Een voldoende groot aanbod stuit op een vraag die gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Naast de continue afzet op de binnenlandse markt zorgt ook het feit dat er meer aardappelen vanwege een mindere kwaliteit worden uitgesorteerd voor een snelle afname van de voorraden die in bewaring liggen. Tekorten aan het einde van het seizoen worden echter niet verwacht en de telersprijzen liggen stabiel op het niveau van de voorgaande week.

In Niederösterreich werd er aan het begin van de week een prijsspanne van 22 tot 28 euro per 100 kg genoemd, afhankelijk van ras en kwaliteit. Hierbij werd er voor draadwormvrije premiumaardappelen met AMA-keurmerk meestal 25 euro per 100 kg betaald. Uit Oberösterreich werden ongewijzigde prijzen van maximaal 28 euro per 100 kg gemeld.

Grote en rode uien gevraagd
De Oostenrijkse uienmarkt blijft onveranderd zeer stabiel. De binnenlandse afzet verloopt constant. De activiteiten op de exportmarkten zouden toe mogen nemen. De telersprijzen blijven stabiel. Voor uien, gepoetst en gesorteerd in een kistje, werd er bij de juiste kwaliteit en grootte tussen de 23 en 28 euro per 100 kg betaald. Voor kwalitatief zwakkere c.q. klein uitvallende partijen ligt het prijsniveau duidelijk lager. Er bestaat met name een grote vraag naar groot uitvallende gele uien en naar rode uien.

Meer wortelen uitgesorteerd
Op de wortelenmarkt in Niederösterreich is er dit jaar net als in veel EU-landen sprake van een hoger uitsorteringspercentage, onder andere door aanvreting door muizen. Hierdoor is het netto-aanbod aan wortelen kleiner. Bij de kleine verpakkingen voor de retail kwam het tot lichte prijsverbeteringen. Voor de 5 kg verpakking bleven de prijzen in het binnenland onveranderd. De exportaanvragen zijn in de afgelopen weken toegenomen, maar de geboden prijzen zijn echter meestal te laag om tot overeenstemming te komen.

Bron: LKÖ


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven