Voormalig directeur Van Wanrooy Transport nu ook vervolgd voor witwassen

De Politie heeft vandaag in een strafrechtelijk onderzoek in totaal acht panden doorzocht in de gemeente Oosterhout (5), de gemeente Breda (2) en een pand in de omgeving van Rotterdam. Dat gebeurde in een onderzoek naar het witwassen van gelden die mogelijk zijn verdiend met drugshandel. Er is behalve beslag gelegd op administratie, ook voor bijna een miljoen euro beslag gelegd op onroerend goed. Dit omdat misdaad niet mag lonen.
 
Het onderzoek richt zich op een (voormalig) directeur van een transportonderneming uit Brabant. Hij werd in december 2019 in een onderzoek van het Landelijk Parket veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel bij de invoer in Nederland van bijna 3500 kilo cocaïne in containers met bananen. De invoer van verdovende middelen gaat vaak gepaard met (grote) financiële winsten. De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid startte met de FIOD onder leiding van het Functioneel Parket een onderzoek naar de geldstromen rondom de drugstransporten. Daarbij viel op dat de directeur van de transportonderneming grote contante aankopen deed, waardoor een vermoeden van witwassen ontstond. Ook werd vastgoed via een verdachte constructie aangekocht. De verdenking is dat het om een soort van ‘loanback constructie’ gaat. Zo zou de directeur mogelijk zijn betaald voor bewezen diensten met betrekking tot de drugstransporten.

Verstoren criminele bedrijfsproces door volgen geldstromen
Opsporingsdiensten proberen van verdachten van ondermijnende criminaliteit een vermogensdossier aan te leggen. Ook wordt er gekeken welke financiële sporen criminaliteit zoals drugstransporten achter laten. Die worden uitgelopen. Politie, FIOD, het Landelijk Parket en het Functioneel Parket zullen daarbij vaker samenwerken om gebruik te maken van elkaars expertise.

Bron: OM


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven