Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Hans Keijzer, mede-eigenaar van zti smart machines:

"Onze nieuwe ananasschiller voorkomt sapverlies"

Een ananasschiller is op zich geen nieuwe machine, die bestaat al in vele varianten. "Je kunt de bestaande pineapple peelers wel op een groot aantal punten verbeteren. Onder andere door goed na te denken over een aantal belangrijke uitgangspunten. Denk aan het verhogen van de shelf life, een betere yield en goede ROI. Leg deze uitdaging voor aan de engineers van zti, koploper in de fruitverwerkende machine ontwikkeling, en zij komen met een geheel nieuw concept", aldus zti. 

Deze nieuwe peeler heeft namelijk een aantal bijzondere kenmerken. De ananas wordt niet van buiten naar binnen geschild, zoals je bij conventionele machines, maar de ananas wordt ‘uit de schil’ gesneden. De buitenkant van de ananas blijft gewoon intact. En omdat er gesneden wordt en niet gestanst, is het oppervlak van de geschilde vrucht veel gladder.

Sapverlies is bij fruitverwerking een lastige bijkomstigheid
Hans Keijzer, mede-eigenaar van zti smart machines is enthousiast: ‘Deze nieuwe machine laat resultaten zien die zelfs boven onze verwachting zijn. Bij het ontwerpen kun je wel vermoeden hoe de machine gaat werken, maar pas als je echt gaat draaien dan zie je of je idee in de praktijk ook zo goed uitpakt als je bedacht hebt. En daarbij is sapverlies iets wat je zoveel mogelijk wilt voorkomen. Omdat wij ons al jaren specialiseren in fruitverwerking, weten we waar we op moeten letten. Al onze machines behandelen het fruit met zorg. Ook deze nieuwe machine beschadigt het vruchtvlees niet en daardoor behoudt de ananas zijn sap. Uiteraard verhoogt dat direct de shelf life. Daarbij komt de minimale snijbeweging door de schil wat hem onderscheidt van de concurrentie. Dat houdt de vrucht schoon en spaart daarnaast ook nog eens de messen”.

Met of zonder kroon
De Pineapple Peeler ontdoet met een snelheid van 16 ananassen per minuut de vrucht van de schil, de kroon, het groeipunt en de kern. Ook ananas zonder kroon kan op de machine verwerkt worden. Naar wens kan het schilresultaat een radiale insnijding krijgen in helften, kwarten of een specifiek gewenst aantal vingers. De maat van de cilinder en de afstand van kop tot kont kan nauwkeurig bepaald worden. Het resulteert in een zeer gelijkmatig eindproduct.

Minimaal contact tussen vrucht en schil
"De snij-cilinder van de Pineapple Peeler maakt geen contact met de buitenkant van de ananas. Het kop-konten vindt in de eerste handeling plaats en alleen daar maken de messen contact met de schil. Het grootste oppervlak, dat van de omtrek van de ananascilinder blijft schoon. Doordat het van buiten naar binnen snijden van de ananas  tot een minimum beperkt blijft, gaan ook de messen een stuk langer mee", aldus zti.

"Snijden voor een mooi resultaat, minder sapverlies en een langere houdbaarheid" 
Voor het verwerken van de ananas helften tot chunks heeft zti een perfect passende oplossing. De halve ananassen passen naadloos in de tray van de zti Fruitcutter. Ook deze machine snijdt en behandelt de vrucht met zorg, waardoor de shelf life ook van bakjes met chunks verlengd wordt.a

zti smart machines is aanwezig op de Fruit Logistica in Hall 3.1 stand B-05

Voor meer informatie:
zti smart machines
De Dijken 1
1747 EE Tuitjenhorn
The Netherlands
info@zti.nl  

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven