Met LED-licht houdbaarheid broccoli verlengen

Broccoli, een groente die bekend staat om haar hoge voedingswaarde, is nog altijd zeer beperkt houdbaar. Om dit probleem op te lossen, hebben onderzoekers van de Universiteit van La Plata (Argentinië) het effect van blootstelling aan verschillende LED-lichtintensiteiten op het bederf van deze groente onderzocht. 

Ze stelden de broccoli bloot aan drie lichtsterktes en beoordeelden daarna het effect hiervan op de celveroudering, kwaliteit en bio-actieve bestanddelen bij een bewaartemperatuur van 4° C. Luis María Rodoni, die het onderzoek leidde, vertelt dat een deel van de groenten donker werd bewaard en het overige deel 24 uur per dag werd blootgesteld aan verschillende intensiteiten LED-licht. De broccoli werd 17 dagen bewaard en gedurende deze periode evalueerden de onderzoekers de kleuring, het gehalte aan a en b chlorofyl, carotenoïden en oplosbare suikers en het totale gehalte aan fenolen en antioxidanten. 

De onderzoekers stelden vast dat de chlorofyl werd afgebroken bij gekoelde bewaring zonder kunstlicht. Bij blootstelling aan gemiddelde en hoge lichtintensiteiten (40 en 80 µmoles m -2 s -1) behield de broccoli haar initiële gehalte aan chlorofyl en carotenoïden."

Het totale gehalte aan suikers, een parameter die gelinkt wordt aan een tragere veroudering, veranderde nauwelijks onder invloed van de blootstelling aan LED-licht. Alleen bij de blootstelling aan een gemiddelde lichtsterkte bleef na 17 dagen het initiële gehalte aan fenolen behouden. 

Uit het onderzoek blijkt dus dat het toepassen van wit LED-licht van een gemiddelde intensiteit een geschikte oplossing kan zijn om de gekoelde bewaring van broccoli te ondersteunen. Momenteel onderzoekt het team de toepassing van kortdurende lichtbehandelingen om te beoordelen of deze dezelfde voordelen bieden als 24-uurs behandelingen.

 

Bron: noticiasdelaciencia.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven